Крем от манатарки с ментова пяна
Предястията обикновено са увертюра към основното, но това не им пречи да са оригинални и ефектни. Този топъл гъбен крем с ментов акцент поставя наистина високи цели към следващата го голяма порция.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 с. л. краве масло
- 200 мл прясно мляко
- 50 мл сметана
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 250 г пресни манатарки, нарязани или 1 с. л. сушени, накиснати в гореща вода и 250 г пресни печурки
- 2 яйца
- за пяната:
- 150 мл прясно мляко
- 2 с. л. ситно нарязана мента
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В загрятото масло се задушават лукът и чесънът. Прибавят се гъбите, разбъркват се 3–4 мин., след което се наливат млякото и сметаната. Оставят се да поврят на умерен огън 5 мин. Сместа се подправя със сол и черен пипер на вкус и се пасира, след което се добавят разбитите яйца.
- 2.
Кремът се разпределя в намазани с масло чаши за кафе. Пече се на водна баня 20 мин. във фурна, загрята на 180° С.
- 3.
Млякото и ментата се загряват до кипване. Пасират се и се подправят със сол на вкус. Когато ментовото мляко поизстине, се разбива на пяна с помощта на миксер за фрапе или с пасатор.
- 4.
Чашите с топлия крем се гарнират с лъжица от пяната и стрък мента и се сервират с препечени филийки.
Вариации:
Направете пяната с различен вкус – червен пипер, магданоз, естрагон и пр.