Начало За нас Реклама Контакти

Козунак и руло от едно тесто

Снимка за Козунак и руло от едно тесто
300
Време за приготвяне: 300 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

В целия християнски свят на Великден се ядат богати сладки хлябове със стафиди и ядки. У нас те се наричат козунаци. Освен класически козунак от сладкото ароматно тесто с мая могат да се приготвят и рула с най-различни плънки. Замесете просто повечко тесто и ще можете да си направите две вкуснотийки.

СъставНеобходими продукти за 1 козунак и 1 руло

  • 1 кг брашно
  • 1 ч. ч. прясно мляко
  • 40 г прясна мая
  • 1 ½ ч. ч. захар
  • 1 ½ ч. ч. разтопено масло
  • яйца
  • 1 ч. л. сол
  • лимон, само кората
  • 1 ч. л. есенция ванилия
  • 1 ч. ч. стафиди, накиснати в 50 мл ром
  • яйце за намазване
  •  бадемови ядки за украса
  •  кристална захар за украса
  • за орехова плънка на рулото:
  • 200 г орехи
  • 150 г прясно мляко
  • 1 с. л. галета
  • 100 г пудра захар
  • 1 ч. л. канела
  • за макова плънка:
  • 125 г смлян мак
  • ½ ч.ч. захар
  •  кората на половин лимон
  • 50 мл прясно мляко
  • 1 с. л. масло
  • белтък
  • за глазурата:
  • 1 ч. ч. пудра захар
  • 3 с. л. лимонов сок или ром

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Половин чаена чаша мляко се загрява до 35°С - леко топло, но не горещо. В млякото се разтваря маята, прибавя се 1 ч.л. захар и толкова брашно, че да стане на гъста каша. Поръсва се с брашно и се оставя на топло да втаса.

  2. 2.

    Яйцата се разбиват със захарта и млякото. Прибавят се солта, лимоновата кора, есенцията, половината от маслото и втасалата мая.

  3. 3.

    Брашното се пресява и в средата му се прави кладенче. Там се изсипва яйчната смес. Всичко се омесва на гладко тесто. Ако има нужда се прибавя още брашно. Когато престане да лепне, ръцете се топят в останалото масло и тестото се меси, докато се поеме цялата мазнина.

  4. 4.

    Измесеното тесто се слага в дълбок съд, намазан с олио да втаса на топло около 1 ½ ч.- 2 ч. Или докато удвои обема си.

  5. 5.

    Докато тестото втасва, може да се направи плънка за рулото. За ореховия пълнеж млякото се слага да заври със захарта и канелата. Щом кипне се слагат орехите и галетата. Оставя се да изстине. Маковата плънка се прави, като се смесят макът, кората, маслото и захарта и се залеят с врящото мляко. Всичко се разбърква и се оставя макът да набъбне. Белтъкът се разбива на сняг с щипка сол и се смесва с мака.

  6. 6.

    Втасалото тесто отново се измесва. Разделя се на две части. В едната се слагат стафидите и от нея се прави плетен козунак, а от другата - руло с пълнеж.

  7. 7.

    За козунака тестото се разделя на три равни части. Всяка се разточва на въженце, дълго 40 см. Трите въженца се сплитат на плитка, краищата се подпъхват и козунакът се оставя да втаса отново в топла фурна. Щом бухне, се намазва с разбито яйце и се поръсва с бадеми и кристална захар.

  8. 8.

    Докато козунакът втасва, другата половина от тестото се разточва на правоъгълник, намазва се с плънка по желание, завива се на стегнато руло и пак се оставя да втаса. Когато е готово се намазва с яйце.

  9. 9.

    Козунакът и рулото се пекат 10 мин. на 200°С и още 30-40 мин. на 180°С. Оставят се да изстинат.

  10. 10.

    Приготвя се глазурата, като лимоновият сок се сложи в захарта и се разбърква до получаване на желаната гъстота. Може да се прибавят още 1-2 лъжички лимонов сок. Рулото се намазва с глазурата.

Подходящи типове вина
Ян. 2004
Още подобни рецепти
Коментари