Начало За нас Реклама Контакти

Козунак

Снимка за Козунак
240
Време за приготвяне: 240 минути
III
Степен на трудност - Сложна

В приготвянето на домашен козунак има магическо предизвикателство. Ще стане или не? Това заклинание се повтаря само веднъж в годината. Само трябва да започнем, а после най-често резултатът е ужасно вкусен.

СъставНеобходими продукти за 2 големи козунака

  1. 40 г мая
  2. 250 мл прясно мляко
  3. 1 ч. ч. захар
  4. 6 яйца
  5. 1 ч. л. фино настъргана лимонова кора
  6. 1 ч. л. ванилена есенция
  7. 900 г бяло фино брашно
  8. 200 г брашно за доизмесване
  9. ½ ч. л. сол
  10. 125 г меко масло
  11. 50 г масло за премесването
  12. 1 яйце за намазване
  13. 2 с. л. прясно мляко за намазване
  14. 4 с. л. захар на едри кристали за поръсване

  15.  

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маята се разтваря в 50 мл хладко мляко и се разбърква с 1 с. л. захар и 2 с. л. брашно. Оставя се да набухне за 20 мин.

  2. 2.

    Останалото мляко се затопля, добавя се захарта и се разбърква, докато се стопи. Сладкото мляко се добавя към разбитите яйца заедно с половината меко масло, лимоновата кора и ванилената есенция.

  3. 3.

    Брашното за основното тесто се пресява и се разбърква със солта. В средата се прави кладенче и там се сипват яйчната смес, останалата половина от маслото и втасалата мая. Замесва се средно меко тесто, като малко по малко се добавя брашното за доизмесване.

  4. 4.

    Щом престане да лепне, се разстила на правоъгълник и се намазва с лъжица от мекото масло за доизмесване. Завива се на руло и отново се оформя на топка. Меси се, докато маслото се поеме от тестото. Процедурата се повтаря, докато свърши маслото. 

  5. 5.

    Слага се да втаса в намаслена купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло за 1-2 часа или докато удвои обема си.

  6. 6.

    Тестото се разделя на топки, от които се разточват фитили и се сплитат на козунаци с форма по желание. Оставят се да втасат отново, докато удвоят обема си. Намазват се с разбитото яйце и млякото и се поръсват със захарта. Слагат се да се пекат във фурна, загрята на 220° С за 10 мин. и се допичат на 180° С за 30 - 40 мин. или докато се зачервят добре отгоре и отдолу. Охлаждат се върху решетка.


Апр. 2012
Още подобни рецепти
Коментари