Козунак
В приготвянето на домашен козунак има магическо предизвикателство. Ще стане или не? Това заклинание се повтаря само веднъж в годината. Само трябва да започнем, а после най-често резултатът е ужасно вкусен.
СъставНеобходими продукти за 2 големи козунака
- 40 г мая
- 250 мл прясно мляко
- 1 ч. ч. захар
- 6 яйца
- 1 ч. л. фино настъргана лимонова кора
- 1 ч. л. ванилена есенция
- 900 г бяло фино брашно
- 200 г брашно за доизмесване
- ½ ч. л. сол
- 125 г меко масло
- 50 г масло за премесването
- 1 яйце за намазване
- 2 с. л. прясно мляко за намазване
- 4 с. л. захар на едри кристали за поръсване
-
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се разтваря в 50 мл хладко мляко и се разбърква с 1 с. л. захар и 2 с. л. брашно. Оставя се да набухне за 20 мин.
- 2.
Останалото мляко се затопля, добавя се захарта и се разбърква, докато се стопи. Сладкото мляко се добавя към разбитите яйца заедно с половината меко масло, лимоновата кора и ванилената есенция.
- 3.
Брашното за основното тесто се пресява и се разбърква със солта. В средата се прави кладенче и там се сипват яйчната смес, останалата половина от маслото и втасалата мая. Замесва се средно меко тесто, като малко по малко се добавя брашното за доизмесване.
- 4.
Щом престане да лепне, се разстила на правоъгълник и се намазва с лъжица от мекото масло за доизмесване. Завива се на руло и отново се оформя на топка. Меси се, докато маслото се поеме от тестото. Процедурата се повтаря, докато свърши маслото.
- 5.
Слага се да втаса в намаслена купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло за 1-2 часа или докато удвои обема си.
- 6.
Тестото се разделя на топки, от които се разточват фитили и се сплитат на козунаци с форма по желание. Оставят се да втасат отново, докато удвоят обема си. Намазват се с разбитото яйце и млякото и се поръсват със захарта. Слагат се да се пекат във фурна, загрята на 220° С за 10 мин. и се допичат на 180° С за 30 - 40 мин. или докато се зачервят добре отгоре и отдолу. Охлаждат се върху решетка.