Козуначени розички с вишни
СъставНеобходими продукти за 12 броя
- за пълнежа:
- 350 г вишни от компот
- 1 пакетче пудинг ванилия Dr.Oetker
- 100 г конфитюр от вишни
- за тестото:
- 375 г пшеничено брашно
- 1 пакетче суха мая Dr.Oetker
- 175 мл прясно мляко
- 70 г масло
- 50 г захар
- 1 пакетче ванилена захар Dr.Oetker
- за гарниране :
- 50 г желе от кайсии
- 50 г лешници, бадеми или орехи, накълцани
Начин на приготвяне
- 1.
За пълнежа оставете вишните да се отцедят добре и отделете 250 мл от сока. Смесете съдържанието на пакетчето пудинг с няколко лъжици от сока и сложете останалия сок да заври. След като заври, свалете съда от котлона, добавете пудинговата смес и върнете за кратко да поври до сгъстяване. В готовия пудинг добавете отцедените вишни и конфитюра и оставете да се охлади.
- 2.
Пресейте брашното, разбъркайте сухата мая в него и добавете останалите продукти за тестото. Разбъркайте всичко с миксер с куки за тесто за кратко на ниска, след това на висока степен около 5 мин. до получаването на гладко тесто. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.
- 3.
Намаслете 12 форми за мъфини и ги поръсете с накълцаните лешниците.
- 4.
Върху леко набрашнена повърхност размесете и разточете втасалото тестото на правоъгълна кора с размери 50х40 см и разстелете пълнежа отгоре като оставите по 2 см от по-дългата страна. Навийте на стегнато руло от към по-дългата страна и го нарежете на 12 еднакви филийки. Поставете филийките във формите за мъфини и оставете за кратко на топло да втасат, докато увеличат видимо обема си. Печете в средата на предварително загрята фурна около 35 мин на горен и долен нагревател на 180° C или на горещ въздух на 160° C.
- 5.
След изпичане извадете сладкишчетата от формите и го намажете с кайсиево желе.