Козуначен венец с нуга
СъставНеобходими продукти за 1 сладкиш с диаметър 26 см
Начин на приготвяне
- 1.
Сметаната и млякото се затоплят в малък съд, но без да завират.
- 2.
Брашното се пресява в купа и се разбърква добре с маята. Сипва се сметановата смес и останалите продукти за тестото. Сместа се разбърква с миксер с куки за тесто първо на ниска степен, а след това на висока около 5 мин. или докато се получи гладко тесто. Покрива се с чиста кърпа и се оставя на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.
- 3.
За пълнежа нугата се затопля на слаб огън, така че да се размазва лесно.
- 4.
Втасалото тесто за кратко се размесва върху леко набрашнена повърхност и се разточва на кора с размери 55 х 30 см. Намазва се с нугата и се поръсва равномерно с бадемите. Завива се на руло откъм дългата страна.
- 5.
Рулото се поставя като венец в намаслена и поръсена с филирани бадеми плитка форма за кекс с диаметър 26 см. Сладкишът се покрива с чиста кърпа и се оставя на топло, докато видимо увеличи обема си.
- 6.
Пече се в долната половина на предварително загрята фурна на 180° C на горен и долен нагревател или на 160° C на горещ въздух около 30 мин.
- 7.
След изпичане козуначеният венец се оставя за още 10 мин. във формата, след което се изважда и се слага върху метална скара да се охлади добре.