Начало За нас Реклама Контакти

Козуначен венец с крем

Снимка за Козуначен венец с крем
180
Време за приготвяне: 180 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Rosca de Pascua е богат аржентински сладкиш във формата на венец, който се явява еквивалент на нашенския великденски козунак, но има и коледна версия наречена Rosca de Reyes. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 30 г прясна мая
  2. 125 мл прясно мляко
  3. 3 яйца
  4. 150 г фина захар
  5. ½ ч. л. сол
  6. 1 с. л. фино настъргана кора от лимон
  7. 1 с. л. вода от портокалов цвят
  8. 400 г брашно
  9. 150 г меко масло
  10. 200 - 300 г брашно за доизмесване
  11. за крема:
  12. 250 мл прясно мляко
  13. 1 с. л. царевично нишесте
  14. 1 яйце
  15. 2 с. л. захар
  16. 1 ч. л. студено масло
  17. допълнително:
  18. ½ ч. ч. захар
  19. 1 ч. ч. орехи
  20. 1 с. л. масло
  21. 100 г захаросани череши
  22. 2 с. л. мак
  23. 1 разбито яйце за намазване
  24.  захар на кристали за поръсване
  25.  бадеми за украса
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маята се разтваря в хладкото мляко с 1 с. л. от захарта и 2 с. л. от брашното. Оставя се за 10 мин. да се покрие с мехурчета.

  2. 2.

    Яйцата се разбиват с тел със захарта и солта. Прибавят се лимоновата кора и водата от портокалов цвят.

  3. 3.

    Брашното се стрива на трохи с маслото и към него се прибавят маята и яйчната смес. С дървена лъжица се забърква лепкаво тесто. Добавя се останалото брашно и се замесва средно меко тесто. Оформя се на топка и се оставя да почине 30 мин.

  4. 4.

    За крема нишестето се разбърква с 1 с. л. от млякото и яйцето. Млякото се слага да заври заедно със захарта и се сипва нишестето с яйцето при непрекъснато разбъркване на тих огън. Като се сгъсти добре, се отстранява от огъня и се прибавя маслото. Разбърква се, докато се поеме. Охлажда се.

  5. 5.

    Захарта за орехите се залива с 1 с. л. студена вода и се слага да се карамелизира. Сипват се орехите и маслото, разбъркват се, докато се смесят с карамела, и се сипват в тавичка, застлана с хартия за печене на тънък слой. Щом изстинат, се счукват, така че да останат и по-едри парчета.

  6. 6.

    Тестото се разточва на правоъгълник с размери 50 х 20 см върху повърхност, намазана с мазнина. Намазва се с крема в средата на ивица 8 х 15 см, поръсва се с карамелизираните орехи и се завива на руло. Рулото се завива на кръг, като краищата внимателно се пъхват един в друг.

  7. 7.

    Отгоре се намазва с разбитото яйце, поръсва се със захарта и мака и отгоре се слагат черешите и бадемите. Оставя се да втасва 40 мин. и се слага да се пече във фурна, загрята на 220° С за 10 мин., и се допича 30 - 35 мин. на 180° С. Ако се зачерви прекалено бързо, се покрива с алуминиево фолио.
     


Подходящи типове вина
Май 2013
Още подобни рецепти
Коментари