Козуначен венец с крем
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 30 г прясна мая
- 125 мл прясно мляко
- 3 яйца
- 150 г фина захар
- ½ ч. л. сол
- 1 с. л. фино настъргана кора от лимон
- 1 с. л. вода от портокалов цвят
- 400 г брашно
- 150 г меко масло
- 200 - 300 г брашно за доизмесване
- за крема:
- 250 мл прясно мляко
- 1 с. л. царевично нишесте
- 1 яйце
- 2 с. л. захар
- 1 ч. л. студено масло
- допълнително:
- ½ ч. ч. захар
- 1 ч. ч. орехи
- 1 с. л. масло
- 100 г захаросани череши
- 2 с. л. мак
- 1 разбито яйце за намазване
- захар на кристали за поръсване
-
бадеми за украса
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се разтваря в хладкото мляко с 1 с. л. от захарта и 2 с. л. от брашното. Оставя се за 10 мин. да се покрие с мехурчета.
- 2.
Яйцата се разбиват с тел със захарта и солта. Прибавят се лимоновата кора и водата от портокалов цвят.
- 3.
Брашното се стрива на трохи с маслото и към него се прибавят маята и яйчната смес. С дървена лъжица се забърква лепкаво тесто. Добавя се останалото брашно и се замесва средно меко тесто. Оформя се на топка и се оставя да почине 30 мин.
- 4.
За крема нишестето се разбърква с 1 с. л. от млякото и яйцето. Млякото се слага да заври заедно със захарта и се сипва нишестето с яйцето при непрекъснато разбъркване на тих огън. Като се сгъсти добре, се отстранява от огъня и се прибавя маслото. Разбърква се, докато се поеме. Охлажда се.
- 5.
Захарта за орехите се залива с 1 с. л. студена вода и се слага да се карамелизира. Сипват се орехите и маслото, разбъркват се, докато се смесят с карамела, и се сипват в тавичка, застлана с хартия за печене на тънък слой. Щом изстинат, се счукват, така че да останат и по-едри парчета.
- 6.
Тестото се разточва на правоъгълник с размери 50 х 20 см върху повърхност, намазана с мазнина. Намазва се с крема в средата на ивица 8 х 15 см, поръсва се с карамелизираните орехи и се завива на руло. Рулото се завива на кръг, като краищата внимателно се пъхват един в друг.
- 7.
Отгоре се намазва с разбитото яйце, поръсва се със захарта и мака и отгоре се слагат черешите и бадемите. Оставя се да втасва 40 мин. и се слага да се пече във фурна, загрята на 220° С за 10 мин., и се допича 30 - 35 мин. на 180° С. Ако се зачерви прекалено бързо, се покрива с алуминиево фолио.