Кошнички с морковена плънка
СъставНеобходими продукти за около 20 броя
- за кошничките:
- 1 яйце
- 1 ч. л. захар
- 1 с. л. олио
- ½ ч. ч. брашно
- ⅓ ч. л. сол
- 200 мл прясно мляко
- за пълнежа:
- 1 ч. ч. моркови, настъргани на едро ренде
- 1 ч. л. настърган джинджифил
- 1 малка глава лук, ситно нарязана
- ½ ч. ч. цедено кисело мляко
- 1 малка зелена люта чушка, ситно нарязана
- 1 с. л. масло
- ½ ч. л. кимион на зърна
- ½ ч. л. синапени сърна
- 1 ч. л. къри на прах
- 1 с. л. кокосови стърготини
- 100 мл вода
- сол на вкус
- 1 с. л. печени тиквени семки
-
пресен кориандър или магданоз за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцето се разбива със захарта, добавят се олиото, пресятото брашно и солта, разбърква се добре и се налива млякото.
- 2.
В загрят тиган, намазан с олио, се слага по 1 с. л. от сместа и се изпичат палачинки само от едната страна. С помощта на кръгла форма за сладки или чаша с остри ръбове се изрязват кръгчета.
- 3.
Форми за мъфини или малки топлоустойчиви купички се намазват с масло. В тях се поставят палачинките с изпечената страна надолу, притискат се добре по формата и се слагат за 8 - 10 мин. във фурна, загрята на 180° С, докато ръбовете се зачервят. Охлаждат се във формите и се изваждат.
- 4.
В загрятото масло се слагат синапът и кимионът. Когато станат ароматни, се добавят лютата чушка и кърито. След няколко секунди се слагат джинджифилът и лукът. Разбъркват се 1-2 мин. и се слагат морковите и кокосовите стърготини. Посоляват се на вкус, добавя се водата, разбъркват се 4-5 мин. на умерен огън, докато течността се изпари, и се охлаждат.
- 5.
Кошничките се напълват с морковената смес и се гарнират с печените тиквени семки, цеденото мляко и стрък кориандър или магданоз.