Начало За нас Реклама Контакти

Коприва с ориз на фурна

Снимка за Коприва с ориз на фурна
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна

Традиционната коприва с ориз лесно може да се поднесе и с някаква кулинарна закачка - сушени домати, бяло вино, печени яйца.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 ч. ч. коприва
  2. 1 ч. ч. листа от магданоз
  3. 2 с. л. зехтин
  4. 1 малка глава лук, ситно нарязана
  5. 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  6. 1 ч. ч. ориз
  7. 50 мл бяло вино
  8. 1 с. л. масло
  9. 200 г овче сирене, натрошено
  10. 2 с. л. ситно нарязани сушени домати, по желание
  11. 4 яйца
  12.  сол и черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Копривата и магданозът се слагат в купа, заливат се със 100 мл гореща вода и 1 с. л. зехтин и се пасират на пюре.

  2. 2.

    В нагорещен тиган се слага останалият зехтин и се добавят лукът и чесънът. Разбъркват се на умерен огън 3-4 мин., докато станат прозрачни. Добавя се измитият и подсушен ориз и се разбърква, докато остане стъклен. Сипва се виното и се бърка, докато се изпари.

  3. 3.

    Добавя се пюрето от коприва и магданоз, разбърква се. Наливат се 400 мл гореща вода, посолява се и се подправя с черен пипер. Ястието се покрива и се оставя да къкри 10 мин.

  4. 4.

    Оризът се разбърква с натрошеното сирене, сушените домати и маслото и се сипва в тавичка. Отгоре се правят 4 вдлъбнатини и се чукват яйцата. Тавата се слага в загрята фурна на 200° С да се запече, докато се втвърди белтъкът на яйцата. Сервира се топло или студено с кисело мляко.
     


Апр. 2012
Още подобни рецепти
Коментари