Коприва с ориз на фурна
Традиционната коприва с ориз лесно може да се поднесе и с някаква кулинарна закачка - сушени домати, бяло вино, печени яйца.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. коприва
- 1 ч. ч. листа от магданоз
- 2 с. л. зехтин
- 1 малка глава лук, ситно нарязана
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 ч. ч. ориз
- 50 мл бяло вино
- 1 с. л. масло
- 200 г овче сирене, натрошено
- 2 с. л. ситно нарязани сушени домати, по желание
- 4 яйца
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Копривата и магданозът се слагат в купа, заливат се със 100 мл гореща вода и 1 с. л. зехтин и се пасират на пюре.
- 2.
В нагорещен тиган се слага останалият зехтин и се добавят лукът и чесънът. Разбъркват се на умерен огън 3-4 мин., докато станат прозрачни. Добавя се измитият и подсушен ориз и се разбърква, докато остане стъклен. Сипва се виното и се бърка, докато се изпари.
- 3.
Добавя се пюрето от коприва и магданоз, разбърква се. Наливат се 400 мл гореща вода, посолява се и се подправя с черен пипер. Ястието се покрива и се оставя да къкри 10 мин.
- 4.
Оризът се разбърква с натрошеното сирене, сушените домати и маслото и се сипва в тавичка. Отгоре се правят 4 вдлъбнатини и се чукват яйцата. Тавата се слага в загрята фурна на 200° С да се запече, докато се втвърди белтъкът на яйцата. Сервира се топло или студено с кисело мляко.