Коледно пънче
Неведнъж е ставало дума, че десертът е короната на вечерята. Така е и в празничното ни меню, което стигна предпоследната си фаза, в която подклаждаме огъня за финалните фанфари.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за блата:
- 4 яйца
- 100 г / 7 с.л. пудра захар
- 75 г / ⅔ ч. ч. брашно с набухватели или ⅔ ч. ч. обикновено с 1 ч. л. бакпулвер и щипка сол
- 2 с. л. какао
- за глазурата:
- 150 г тъмен шоколад
- 2 жълтъка
- 150 мл прясно мляко
- 125 г масло
- 4 с. л. пудра захар
- 2 с. л. ром или коняк
- за декориране:
- 50 г разтопен черен шоколад
- 1 с. л. пудра захар
- цветни бонбони за украса
Начин на приготвяне
- 1.
Правоъгълна тавичка с размери 24х30 см. се покрива с хартия за печене. Фурната се загрява до 200°С.
- 2.
Яйцата и захарта се разбиват 7-8 мин. с миксер, докато се превърнат в пухкав крем. Брашното се пресява с какаото и се прибавя към яйцата. Тестото се изсипва в тавата, разпределя се равномерно и се изпича за около 12 мин. Готовият блат се обръща върху друг лист хартия за печене, поръсен с кристална захар. Още топъл, блатът се навива заедно с хартията на руло. Когато изстине се развива и се намазва с крема.
- 3.
Шоколадът за крема се разтопява на водна баня. Към него се прибавят жълтъците и млякото. Сместа се загрява леко, докато се посгъсти толкова, че да покрива обратната страна на лъжицата. Охлажда се.
- 4.
Маслото се разбива със захарта на пухкав крем и лъжица по лъжица се прибавят шоколадовата смес и алкохолът.
- 5.
С получения крем се намазва блатът, навива се на руло отново, отгоре се намазва с крем и с вилица и разтопен шоколад се декорира така, че да прилича на ствол на дърво. Доукрасява се с цветни бонбони.