Коледна гора
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг брашно
- 2 ч. л. сода бикарбонат
- 2 ч. л. бакпулвер
- 1 с. л. смлян джинджифил
- 1 с. л. канела
- ½ ч. л. смлян бахар
- ½ ч. л. смлян карамфил
- 300 г меко масло
- 3 ч. ч. ситна кафява или пудра захар
- 7 с. л. мед
- 2 яйца
- за глазурата:
- 5 белтъка
- 1/2 ч. л. винена или лимонена киселина
- 750 г пудра захар
- за цветните части:
- 200 г твърди зелени захарни бонбони, например билкови лукчета
- 100 г червени, жълти, оранжеви и сини твърди бонбони
- за гарниране:
- 5 с. л. захар на по-едри кристали
- цветни желирани бонбони
- перли и сладкарски брокат
- сладкарски шрифт, по желание
- пудра захар и кокосови стърготини за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява и се разбърква със содата, бакпулвера, подправките и 2 щипки сол.
- 2.
Маслото се разбива на пяна със захарта. Добавят се медът и яйцата едно по едно. Към маслената смес се добавя брашнената и се меси, докато се получи средно твърдо тесто. Щом се оформи на хубава топка, се разделя на 4 части, които се увиват във фолио и се слагат в хладилника за 30 мин.
- 3.
Всяка от топките се разточва върху хартия за печене на лист с дебелина 4 мм и от него се изрязват форми с шаблоните. За да се получи една триизмерна елха, се изрязват 3 половинки елхи и вътрешността им се изрязва с остър нож, като се остави рамка с ширина поне 2 см.
- 4.
Всеки цвят от бонбоните се слага поотделно в двоен найлонов плик и се начуква на ситно. Начуканите бонбони се поръсват в рамките на елхичките на равномерен слой.
- 5.
Всяка от рамките се пече в предварително загрята фурна на 180˚ С за 8 - 10 мин. или докато се разтопят бонбоните. Ако се оставят по-дълго, захарта ще се карамелизира и цветовете ще се загубят. Изваждат се от фурната и се оставят да изстинат напълно в тавата. Външните ръбове се подравняват внимателно с нож. Основите на елхите също се подрязват внимателно, за да станат равни на височина и да стоят добре, след като се изправят.
- 6.
Остатъкът от тестото се оформя на топка отново, разточва се и се нарязва на звезди с диаметър 13, 10 и 7 и 5 см. За всяко борче се изрязват по 2 звезди от размер, а от най-малките се правят колкото може повече. Звездите от всеки размер се изпичат поотделно в предварително загрята фурна на 180˚ С, докато леко порозовеят.
- 7.
От останало тесто се изрязват две големи полуелипсовидни форми според размера на най-голямата тава, с която разполагате - за основа и за фон на композицията. Изпичат се за 10-12 мин. и плоските им страни се подравняват с нож, за да могат да се залепят под прав ъгъл.
- 8.
Белтъците се разбиват на сняг с винената киселина. Постепенно се сипва пудрата захар. Разбива се 4-5 мин., докато се получат твърди връхчета. От бялата маса в купички се отделят по 2-3 с. л. от глазурата и се оцветяват в зелено, синьо, червено и телесен цвят.
- 9.
Първо се сглобяват цветните елхи, като на всяка първо могат да се шприцоват свещи и да се оставят да засъхнат за 2 часа. По дължината на стъблото на всяка елха се шприцова от бялата глазура, изправят се и трите половинки се доближават една до друга. Оставят се да се залепят за една нощ, като за да се закрепят, могат да се подпрат с чаши например.
- 10.
Едната част на основата се намазва със синя глазура за небе, а другата се намазва с бяла глазура и се поръсва с кокосови стърготини. Докато небето още не е засъхнало, се залепват звезди, намазани с глазура и поръсени с брокат. Когато основите засъхнат, се залепват под прав ъгъл.
- 11.
От останалото тесто се изрязват други коледни форми - Дядо Коледа, снежинки, падащи звезди и прочие. Украсяват се с цветна глазура, оцветена захар на едри кристали и желирани бонбони.
- 12.
Борчетата се сглобяват, като първо ръбовете на звездите се намазват със зелена глазура и се потопяват в оцветена в зелено захар. Оставят се да засъхнат. Звездите се подреждат по големина, като ръбовете им се разминават и между всеки две големи звезди се залепва по една малка, за да придаде обем на борчетата. Залепените борчета се шприцоват допълнително с глазура като сняг и се украсяват с цветни желирани бонбони.
- 13.
Елхите и борчетата се разпределят върху основата и се залепват с глазура. Слагат се останалите фигури и всичко се поръсва с много пудра захар. Могат да се запалят чаени свещи.