Начало За нас Реклама Контакти

Коледна гора

Снимка за Коледна гора
300
Време за приготвяне: 300 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Приказките са вдъхновение за какви ли не творби и предмети на изкуството. Тази коледна гора непременно ще зарадва децата ви, но и на вас ще създаде приказно настроение. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 кг брашно
  2. 2 ч. л. сода бикарбонат
  3. 2 ч. л. бакпулвер
  4. 1 с. л. смлян джинджифил
  5. 1 с. л. канела
  6. ½ ч. л. смлян бахар
  7. ½ ч. л. смлян карамфил
  8. 300 г меко масло
  9. 3 ч. ч. ситна кафява или пудра захар
  10. 7 с. л. мед
  11. 2 яйца
  12. за глазурата:
  13. 5 белтъка
  14. 1/2 ч. л. винена или лимонена киселина
  15. 750 г пудра захар
  16. за цветните части:
  17. 200 г твърди зелени захарни бонбони, например билкови лукчета
  18. 100 г червени, жълти, оранжеви и сини твърди бонбони
  19. за гарниране:
  20. 5 с. л. захар на по-едри кристали
  21.  цветни желирани бонбони
  22.  перли и сладкарски брокат
  23.  сладкарски шрифт, по желание
  24.  пудра захар и кокосови стърготини за поръсване

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното се пресява и се разбърква със содата, бакпулвера, подправките и 2 щипки сол.

  2. 2.

    Маслото се разбива на пяна със захарта. Добавят се медът и яйцата едно по едно. Към маслената смес се добавя брашнената и се меси, докато се получи средно твърдо тесто. Щом се оформи на хубава топка, се разделя на 4 части, които се увиват във фолио и се слагат в хладилника за 30 мин.

  3. 3.

    Всяка от топките се разточва върху хартия за печене на лист с дебелина 4 мм и от него се изрязват форми с шаблоните. За да се получи една триизмерна елха, се изрязват 3 половинки елхи и вътрешността им се изрязва с остър нож, като се остави рамка с ширина поне 2 см.

  4. 4.

    Всеки цвят от бонбоните се слага поотделно в двоен найлонов плик и се начуква на ситно. Начуканите бонбони се поръсват в рамките на елхичките на равномерен слой.

  5. 5.

    Всяка от рамките се пече в предварително загрята фурна на 180˚ С за 8 - 10 мин. или докато се разтопят бонбоните. Ако се оставят по-дълго, захарта ще се карамелизира и цветовете ще се загубят. Изваждат се от фурната и се оставят да изстинат напълно в тавата. Външните ръбове се подравняват внимателно с нож. Основите на елхите също се подрязват внимателно, за да станат равни на височина и да стоят добре, след като се изправят.

  6. 6.

    Остатъкът от тестото се оформя на топка отново, разточва се и се нарязва на звезди с диаметър 13, 10 и 7 и 5 см. За всяко борче се изрязват по 2 звезди от размер, а от най-малките се правят колкото може повече. Звездите от всеки размер се изпичат поотделно в предварително загрята фурна на 180˚ С, докато леко порозовеят.

  7. 7.

    От останало тесто се изрязват две големи полуелипсовидни форми според размера на най-голямата тава, с която разполагате - за основа и за фон на композицията. Изпичат се за 10-12 мин. и плоските им страни се подравняват с нож, за да могат да се залепят под прав ъгъл.

  8. 8.

    Белтъците се разбиват на сняг с винената киселина. Постепенно се сипва пудрата захар. Разбива се 4-5 мин., докато се получат твърди връхчета. От бялата маса в купички се отделят по 2-3 с. л. от глазурата и се оцветяват в зелено, синьо, червено и телесен цвят.

  9. 9.

    Първо се сглобяват цветните елхи, като на всяка първо могат да се шприцоват свещи и да се оставят да засъхнат за 2 часа. По дължината на стъблото на всяка елха се шприцова от бялата глазура, изправят се и трите половинки се доближават една до друга. Оставят се да се залепят за една нощ, като за да се закрепят, могат да се подпрат с чаши например.

  10. 10.

    Едната част на основата се намазва със синя глазура за небе, а другата се намазва с бяла глазура и се поръсва с кокосови стърготини. Докато небето още не е засъхнало, се залепват звезди, намазани с глазура и поръсени с брокат. Когато основите засъхнат, се залепват под прав ъгъл.

  11. 11.

    От останалото тесто се изрязват други коледни форми - Дядо Коледа, снежинки, падащи звезди и прочие. Украсяват се с цветна глазура, оцветена захар на едри кристали и желирани бонбони.

  12. 12.

    Борчетата се сглобяват, като първо ръбовете на звездите се намазват със зелена глазура и се потопяват в оцветена в зелено захар. Оставят се да засъхнат. Звездите се подреждат по големина, като ръбовете им се разминават и между всеки две големи звезди се залепва по една малка, за да придаде обем на борчетата. Залепените борчета се шприцоват допълнително с глазура като сняг и се украсяват с цветни желирани бонбони.

  13. 13.

    Елхите и борчетата се разпределят върху основата и се залепват с глазура. Слагат се останалите фигури и всичко се поръсва с много пудра захар. Могат да се запалят чаени свещи.

  14.  

Галерия
Подходящи типове вина
Дек. 2010
Още подобни рецепти
Коментари