Начало За нас Реклама Контакти

Коледна дантелена къщичка

Снимка за Коледна дантелена къщичка
360
Време за приготвяне: 360 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Тази изящна къщичка за Коледа ще ви отнеме поне два дни, и тъй като меденото тесто с времето става все по-вкусно, спокойно можете да я започнете днес.

СъставНеобходими продукти за 1 къщичка

  • за тестото:
  • 375 г меко масло
  • 1 ч. ч. кафява захар
  • 1½ ч.ч. пудра захар
  • 200 мл глюкоза
  • 3 яйца
  • 7 ч. ч. брашно
  • 3 ч. л. сода бикарбонат
  • 3 ч. л. смлян джинджифил
  • 3 ч. л. канела
  • 1 ч. л. смлян карамфил
  • 6 с. л. студена вода
  • за бялата глазура:
  • 3 белтъка
  • 400 г пудра захар
  • ½ ч. л. винена киселина (великденски кристали)
  • за декорация:
  • 300 г бишкоти за оградата
  • 200 г разтопен шоколад
  • 100 г пудра захар
  •  червени желирани бонбони за керемиди
  • 200 г цветни твърди бонбони, натрошени

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маслото се разбива със захарта и се добавят глюкозата и яйцата. Брашното се пресява и се смесва със содата и подправките. Сместа се добавя към масления крем, като се редува с водата. Замесва се средно твърдо тесто. Оставя се да почине 30 мин. в хладилник.

  2. 2.

    Тестото се разточва на пласт с дебелина 4 мм направо върху хартия за печене. С помощта на шаблоните, които можете да намерите в списание "Меню" 32 бр., се изрязват рамки за стените и покрива на къщата. В правоъгълника за покрива с форма за сладки се изрязват отвори, които се запълват с цветни твърди натрошени бонбони. По същия начин се запълват и триъгълниците за късите стени на къщата.

  3. 3.

    Късите стени на къщата могат да се оформят като рамки, които като се изпекат и изстинат се шприцоват с фина решетка от бяла глазура. А могат да се оставят цели и само да се изрежат няколко отвора за врата и прозорци, които да се запълнят с цветни натрошени бонбони. Изрязва се голям правоъгълник за основа, както и няколко звезди и борчета с различна големина. Изпичат се за 8-10 мин. във фурна, загрята на 180° С. Докато са топли, отново се изрязват фино по шаблоните.

  4. 4.

    Бялата глазура се приготвя, като се разбиват белтъците на сняг и постепенно се добавя захарта, пресята с винената киселина. Трябва да могат да се оформят твърди остри връхчета. Покрива се с фолио и се оставя да почине 10 мин.

  5. 5.

    Върху твърда повърхност, покрита с хартия за печене, се поставят шаблоните с решетката. Върху тях се слагат изпечените рамки и с бялата глазура се шприцоват тънки фини линийки по шаблоните. Оставят се да изсъхнат на стайна температура, без да се местят поне 12 часа.

  6. 6.

    Готовите стени се слепват с бяла глазура и се оставят да се втвърдят няколко часа. Може да се използва подходяща кутия, за да не се разместят рамките. Слага се покривът и отново се оставя няколко часа.

  7. 7.

    Къщичката се поставя върху основата и в нея се слага малка свещ. Доукрасява се с бяла глазура, разтопен шоколад и червени желирани бонбони за покрива.

  8. 8.

    Бишкотите се срязват на две, украсяват се с шоколад и се залепват като ограда с помощта на бялата глазура. Правят се няколко дървета от звездичките и се закрепват борчетата.

  9. 9.

    Всичко се поръсва с пудра захар и цветни захарни перли.


Галерия
Подходящи типове вина
Дек. 2009
Още подобни рецепти
Коментари