Коледна дантелена къщичка
СъставНеобходими продукти за 1 къщичка
- за тестото:
- 375 г меко масло
- 1 ч. ч. кафява захар
- 1½ ч.ч. пудра захар
- 200 мл глюкоза
- 3 яйца
- 7 ч. ч. брашно
- 3 ч. л. сода бикарбонат
- 3 ч. л. смлян джинджифил
- 3 ч. л. канела
- 1 ч. л. смлян карамфил
- 6 с. л. студена вода
- за бялата глазура:
- 3 белтъка
- 400 г пудра захар
- ½ ч. л. винена киселина (великденски кристали)
- за декорация:
- 300 г бишкоти за оградата
- 200 г разтопен шоколад
- 100 г пудра захар
- червени желирани бонбони за керемиди
- 200 г цветни твърди бонбони, натрошени
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се разбива със захарта и се добавят глюкозата и яйцата. Брашното се пресява и се смесва със содата и подправките. Сместа се добавя към масления крем, като се редува с водата. Замесва се средно твърдо тесто. Оставя се да почине 30 мин. в хладилник.
- 2.
Тестото се разточва на пласт с дебелина 4 мм направо върху хартия за печене. С помощта на шаблоните, които можете да намерите в списание "Меню" 32 бр., се изрязват рамки за стените и покрива на къщата. В правоъгълника за покрива с форма за сладки се изрязват отвори, които се запълват с цветни твърди натрошени бонбони. По същия начин се запълват и триъгълниците за късите стени на къщата.
- 3.
Късите стени на къщата могат да се оформят като рамки, които като се изпекат и изстинат се шприцоват с фина решетка от бяла глазура. А могат да се оставят цели и само да се изрежат няколко отвора за врата и прозорци, които да се запълнят с цветни натрошени бонбони. Изрязва се голям правоъгълник за основа, както и няколко звезди и борчета с различна големина. Изпичат се за 8-10 мин. във фурна, загрята на 180° С. Докато са топли, отново се изрязват фино по шаблоните.
- 4.
Бялата глазура се приготвя, като се разбиват белтъците на сняг и постепенно се добавя захарта, пресята с винената киселина. Трябва да могат да се оформят твърди остри връхчета. Покрива се с фолио и се оставя да почине 10 мин.
- 5.
Върху твърда повърхност, покрита с хартия за печене, се поставят шаблоните с решетката. Върху тях се слагат изпечените рамки и с бялата глазура се шприцоват тънки фини линийки по шаблоните. Оставят се да изсъхнат на стайна температура, без да се местят поне 12 часа.
- 6.
Готовите стени се слепват с бяла глазура и се оставят да се втвърдят няколко часа. Може да се използва подходяща кутия, за да не се разместят рамките. Слага се покривът и отново се оставя няколко часа.
- 7.
Къщичката се поставя върху основата и в нея се слага малка свещ. Доукрасява се с бяла глазура, разтопен шоколад и червени желирани бонбони за покрива.
- 8.
Бишкотите се срязват на две, украсяват се с шоколад и се залепват като ограда с помощта на бялата глазура. Правят се няколко дървета от звездичките и се закрепват борчетата.
- 9.
Всичко се поръсва с пудра захар и цветни захарни перли.