Кокосови мъфини
Маскираните като сладолед мъфини с забележителния вкус на бонбони Рафаело изискват прецизност при приготвянето им и то до степен разбитите яйца да се делят на половинки. А за по-лесно просто направете двойна доза.
СъставНеобходими продукти за 12 броя
- за мъфините:
- 200 г пълномаслено кокосово мляко (18% мазнини)
- 75 г масло
- 125 г захар фин кристал
- 2 ч. л. ванилена захар
- 1,5 яйца
- 150 г брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 20 г кокосово брашно
- ½ с. л. ром
- 12 вафлени чашки за сладолед
- за пълнежа:
- 2 с. л. подсладено кондензирано мляко
- 2 с. л. кокосови стърготини
- 1 ч. л. кокосов ликьор
- 12 печени бадема
- за крема:
- 50 г бял шоколад
- 50 мл сметана 35%
- 25 г краве масло
- 1 ч. л. кокосов ликьор
- ½ ч. ч. кокосови люспи или стърготини
Начин на приготвяне
- 1.
Консервата с косовото мляко се слага в хладилника за 6 часа, без да се разклаща. Отделя се течната от втвърдената част.
- 2.
За крема сметаната се загрява до кипване и се залива нарязаният бял шоколад. Разбърква се, докато се стопи напълно. Прибавят се 30 г от втвърдената част на кокосовото мляко, маслото и ликьорът. Разбърква се до хомогенност. Слага се в хладилника за поне 2 часа.
- 3.
Маслото за мъфините се разбива на крем със захарта. Прибавят се постепенно ванилената захар и разбитите яйца.
- 4.
Брашното се пресява с бакпулвера и се разбърква с кокосовото брашно. Прибавя се на 2 пъти към маслената смес, като се редува с течната част от консервата кокосово мляко.
- 5.
Тестото се сипва във вафлените кофички, опаковани в алуминиево фолио, и се пече във фурна, загрята на 170° С, около 18 мин. Охлаждат се върху решетка. В центъра на всеки мъфин се издълбава отвор с формата на фуния.
- 6.
За пълнежа се смесват кокосовите стърготини, ликьорът и конденизираното мляко. От сместа се слага по лъжичка в отвора на мъфините и в средата се поставя бадемът.
- 7.
Охладеният крем се разбива, докато стане пухкав и с него се намазват обилно мъфините. Поръсват се щедро с кокосовите люспи.