Кокосови квадратчета
Всички любители на кокоса могат да се впуснат в едно истинско приключение на вкуса с тази изкусителна рецепта от шведската кухня. Екзотичният вкус се допълва от леко киселата нотка на мармалада и десертът се превръща в сочна наслада за небцето, подходяща за всеки сезон.
СъставНеобходими продукти за 0
- за тестото:
- 200 г масло
- ¼ ч. ч. кристална захар
- 1 ¼ ч. ч. брашно
- ¼ ч. ч. мармалад или желе
- за кокосовата смес:
- 5 белтъка
- 1 ч. ч. захар
- 1 ¼ ч. ч. кокосови стърготини
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява и се смесва със захарта. Маслото се реже на кубчета и се стрива на трохи с брашнената смес и бързо се оформя на топка. Разточва се на правоъгълник и се слага в тавичка да се запече за около 20 мин. на 180°С, докато почти стане готово.
- 2.
Съставките за кокосовата смес се разбъркват в тиган и се слагат на не много силен огън при непрекъснато разбъркване, докато се посгъсти. Сместа не бива да завира!!!
- 3.
Изпеченото тесто се намазва щедро с мармалад или желе, най-добре от касис или горски плодове. Отгоре се изсипва кокосовата част и се допича за 10-15 мин. на 200°С.
- 4.
Сладкишът се оставя да изстине и се нарязва на квадрати.