Начало За нас Реклама Контакти

Кокосов сладкиш

Снимка за Кокосов сладкиш
120
Време за приготвяне: 2 часа + 3 часа за карамеловия сос
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Много от рецептите за мексиканските десерти са близки до тази за крем карамел и този сладкиш, наречен cocada, е един от най-вкусните примери. За разкош е гарниран с кадифеното и любимо в цяла Латинска Америка dulce de leche, буквално преведено: млечно сладко.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 250 мл кондензирано неподсладено мляко
  2. ½ ч. ч. захар
  3. 1½ ч. ч. кокосови стърготини
  4. 5 яйца
  5. 1 с. л. масло
  6.  щипка сол
  7. за карамеловия сос:
  8. 1 кутия подсладено кондензирано мляко

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Млякото се слага да заври, добавя се захарта и се разбърква, докато се разтопи. Оставя се да поври 4-5 мин.

  2. 2.

    Прибавят се кокосовите стърготини и се оставят да поврат още 5 мин. Охлажда се.

  3. 3.

    Жълтъците се разбиват и се добавят към кокосовата маса. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и внимателно се добавят.

  4. 4.

    Сместа се сипва в намаслена форма, поръсена с галета, покрива се с алуминиево фолио, намазано с масло и се пече на водна баня за 1½ часа на 160° С. Охлажда се.

  5. 5.

    За соса кутията кондензирано мляко се вари неотворена и покрита с вода на тих огън за 1,5 часа в тенджера под налягане или 3 часа в обикновена тенджера, като от време на време се долива гореща вода.

  6. 6.

    Сладкишът се нарязва на парчета или се оформя на топки с лъжица за сладолед и се гарнира с карамеловия сос.


Подходящи типове вина
Ноем. 2010
Още подобни рецепти
Коментари