Кокосов сладкиш
Много от рецептите за мексиканските десерти са близки до тази за крем карамел и този сладкиш, наречен cocada, е един от най-вкусните примери. За разкош е гарниран с кадифеното и любимо в цяла Латинска Америка dulce de leche, буквално преведено: млечно сладко.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 250 мл кондензирано неподсладено мляко
- ½ ч. ч. захар
- 1½ ч. ч. кокосови стърготини
- 5 яйца
- 1 с. л. масло
- щипка сол
- за карамеловия сос:
- 1 кутия подсладено кондензирано мляко
Начин на приготвяне
- 1.
Млякото се слага да заври, добавя се захарта и се разбърква, докато се разтопи. Оставя се да поври 4-5 мин.
- 2.
Прибавят се кокосовите стърготини и се оставят да поврат още 5 мин. Охлажда се.
- 3.
Жълтъците се разбиват и се добавят към кокосовата маса. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и внимателно се добавят.
- 4.
Сместа се сипва в намаслена форма, поръсена с галета, покрива се с алуминиево фолио, намазано с масло и се пече на водна баня за 1½ часа на 160° С. Охлажда се.
- 5.
За соса кутията кондензирано мляко се вари неотворена и покрита с вода на тих огън за 1,5 часа в тенджера под налягане или 3 часа в обикновена тенджера, като от време на време се долива гореща вода.
- 6.
Сладкишът се нарязва на парчета или се оформя на топки с лъжица за сладолед и се гарнира с карамеловия сос.