Киш с аспержи и синьо сирене
Типично френско ястие, кишът носи целия заряд на прословутата галска кулинария. Аспержите и синьото сирене пък са от най-обичаните продукти в тази страна. Съчетайте ги и им се насладете с чаша совиньон блан и/или семийон!
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за кората:
- 2 ч. ч. брашно
- 1 с. л. царевичен грис
- 200 г краве масло
- ½ ч. л. сол
- 2-3 с. л. ледена вода
- за пълнежа:
- 10 стръка аспержи
- 150 г синьо сирене
- 2 яйца
- 150 мл сметана
- 3 с. л. белени тиквени семки
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява и се смесва с гриса и солта. Маслото се стрива на трохи с брашнената смес. Добавя се ледената вода, за да се получи тесто, но не бива да се меси дълго. Бързо се оформя топка, увива се във фолио и се слага за 20 мин. в хладилника. Разточва се върху набрашнена повърхност и се слага на дъното на подходяща форма за печене. Оформя се ръбче, а излишното тесто се изрязва. Набожда се с вилица и се слага да се пече в загрята фурна на 190° С за 10 мин.
- 2.
Аспержите се обелват с картофобелачка, подрязват се в основата и се слагат да се подварят за 4 мин. във вряща подсолена вода. Прецеждат се, подсушават се и се подреждат върху изпеченото тесто. Отгоре се натрошава сиренето.
- 3.
Яйцата се разбиват със сметаната и с тях се заливат аспержите. Отгоре се поръсва със семките и кишът се запича 25 мин. Сервира се топъл или студен със зелена салата.