Начало За нас Реклама Контакти

Кифлички

Снимка за Кифлички
180
Време за приготвяне: 180 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Козуначените кифлички са любими домашни сладости, които изискват съвсем малко опит, за да бъдат приготвени.

СъставНеобходими продукти за 60 броя

  • 600 г брашно
  • ½ ч. л. сол
  • 5 с. л. захар
  • 20 г мая
  • 2 яйца
  • 100 г меко масло
  • 250 мл прясно мляко
  • 1 с. л. настъргана лимонова кора
  •  локум, орехи и мармалад за пълнеж
  •  захар, сусам и мак за поръсване

Начин на приготвяне

  • 1.

    Маята се разтваря в малко вода, прибавя се лъжица от брашното, разбърква се и се оставя да втаса.

  • 2.

    Брашното се пресява, в центъра се прави кладенче и в него се слагат втасалата мая, маслото, солта, яйцата, разбити със захарта и прясното мляко. Оформя се меко тесто, което се меси, докато стане еластично и престане да лепне. Поставя се да втаса на топло в купа, намазана с олио, за около 2 часа.

  • 3.

    Тестото се премесва, разделя се на 8 топчета и всяко се разточва на кръг върху намазана с олио повърхност. Всеки кръг се нарязва на 8 триъгълника. В основата на всеки триъгълник се слага по парченце локум или лъжичка мармалад с орех. Завиват се на кифлички, намазват се с разбито яйце, оставят се да втасат около 30 мин., поръсват се със захар, сусам или мак и се слагат да се пекат на 190° С, докато се зачервят.


Подходящи типове вина
Май 2012
Още подобни рецепти
Коментари