Кифлички
СъставНеобходими продукти за 60 броя
- 600 г брашно
- ½ ч. л. сол
- 5 с. л. захар
- 20 г мая
- 2 яйца
- 100 г меко масло
- 250 мл прясно мляко
- 1 с. л. настъргана лимонова кора
- локум, орехи и мармалад за пълнеж
- захар, сусам и мак за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се разтваря в малко вода, прибавя се лъжица от брашното, разбърква се и се оставя да втаса.
- 2.
Брашното се пресява, в центъра се прави кладенче и в него се слагат втасалата мая, маслото, солта, яйцата, разбити със захарта и прясното мляко. Оформя се меко тесто, което се меси, докато стане еластично и престане да лепне. Поставя се да втаса на топло в купа, намазана с олио, за около 2 часа.
- 3.
Тестото се премесва, разделя се на 8 топчета и всяко се разточва на кръг върху намазана с олио повърхност. Всеки кръг се нарязва на 8 триъгълника. В основата на всеки триъгълник се слага по парченце локум или лъжичка мармалад с орех. Завиват се на кифлички, намазват се с разбито яйце, оставят се да втасат около 30 мин., поръсват се със захар, сусам или мак и се слагат да се пекат на 190° С, докато се зачервят.