Хрупкави палачинки с ментов йогурт
Контрастът между хрупкавите палачинки и нежния крем, както и ароматната хармония от мента и какао са двете най-важни преимущества на този свеж десерт. Останалите са чудесният облик и несъмнената изкусителност.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 1 яйце
- 2 с. л. захар
- 1 с. л. олио
- ½ ч. ч. брашно
- 2 ч. л. какао
- 1 щипка сол
- 200 мл прясно мляко
- 6 с. л. изцедено кисело мляко
- 1 с. л. ментов ликьор
- 1 с. л. пудра захар
- 300 г нарязани сезонни плодове
- листа мента за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцето се разбива със захарта, добавят се олиото, пресятото брашно с какаото и солта, разбърква се добре и се налива млякото.
- 2.
В загрят тиган, намазан с олио, се слага по 1 с. л. от сместа и се изпичат палачинки само от едната страна. С помощта на кръгла форма за сладки или чаша с остри ръбове се изрязват кръгчета.
- 3.
Форма за мъфини или малки топлоустойчиви купички се намазват с масло. В тях се поставят палачинките с изпечената страна надолу, притискат се добре по формата и се слагат за 15 мин. във фурна, загрята до 200° С, докато ръбовете се зачервят. Охлаждат се във формите и се изваждат.
- 4.
Киселото мляко се разбива със захарта и ментовия ликьор. Преди поднасяне палачинковите кошнички се напълват с ментовото мляко. Отгоре се гарнират с плодове и листенца мента.