Хрупкави картофени кюфтета с праз
Кой ли не обича картофени кюфтета? Но едва ли са толкова много хората, които харесват да се закотвят пред котлона и да пържат хрупкавите лакомства до безкрай. Но има по-лесен и по-малко мазен начин - с много праз, хлебни трохи и във фурната.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг сварени картофи
- 1 стрък праз, ситно нарязан
- 1 ч. л. морска сол, смляна
- 1 с. л. копър, ситно нарязан
- 1 ч. л. сушен джоджен
- 300 г натрошено сирене
- 4 яйца
- 1 ч. л. шарен пипер, смлян
- ½ ч. ч. брашно за паниране
- 1 ч. ч. трохи от пълнозърнест хляб
- 50 мл зехтин
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се обелват и още топли се смачкват с преса за пюре.
- 2.
Празът се претрива със солта и се прибавя към картофите. Объркват се на тесто заедно с копъра, джоджена, сиренето, 2 яйца и пипера. Ако има нужда, се посолява.
- 3.
От сместа се оформят кюфтета, които се овалват в брашното, след това в разбитите останали яйца и накрая в трохите. Подреждат се в тавичка и се поръсват със зехтина. Пекат се 20 - 30 мин. във фурна, загрята на 190° С или докато леко се надуят и се зачервят.