Хрупкав ябълков пай
Честит Петровден на всички, които носят имената на апостолите Петър и Павел! Днес е вашият ден и имате пълното право да изискате от някого да ви поглези с този ябълков пай, а ако не намерите доброволец - да го спретнете сами за радост на роднини и приятели.
СъставНеобходими продукти за 6
- 4 ч. ч. ябълки, обелени и нарязани на малки кубчета (около 1 кг цели ябълки)
- 1 ч. ч. боровинки или смесени горски плодове
- 1 ч. ч. захар
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- 125 г масло
- ½ ч. ч. брашно
- 1 ч. ч. фини овесени ядки
- 50 г нарязани сурови бадеми или други ядки
- 1 ч. ч. кафява захар
- 1 щипка сол
- 1 щипка канела
- 1 щипка индийско орехче
Начин на приготвяне
- 1.
Ябълките се смесват с боровинките, захарта, сока и лимоновата кора. Слагат се на дъното на тавичка или топлоустойчива форма, намазана с масло.
- 2.
Брашното се смесва с овесените ядки, бадемите, кафявата захар, канелата, индийското орехче и солта. Стрива се с маслото на трохи, които се поръсват върху ябълките.
- 3.
Паят се пече във фурна, загрята до 170° С 45-60 мин., или докато се зачерви добре отгоре. Поднася се топъл или студен с бита сметана или сладолед. Сипва се с лъжица.