Хрупкав хляб с кашкавал и мащерка
Смолистият аромат на мащерката е изключително подходящ за току-що изваден от фурната мек хляб.
СъставНеобходими продукти за 1 хляб
- 600 г брашно
- 1 ч. л. морска сол
- ½ ч. л. суха мая
- 150 г едро настърган кашкавал
- 1 ч. л. листа от мащерка
- 400 мл хладка вода
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява и се разбърква със солта, маята, кашкавала и мащерката. Добавя се водата и с дървена бъркалка се разбърква на меко лепкаво тесто. Сипва се в купа, покрива се с фолио и се оставя 12 - 18 часа да втаса на стайна температура.
- 2.
Фурната се загрява на 250° С заедно с чугунен или керамичен съд с капак. Съдът и капакът трябва да се нагорещят добре.
- 3.
Втасалото тесто се сипва върху повърхност, която е добре набрашнена и се оформя на топка. Овалва се в брашното и се оставя да почине 30 - 40 мин., докато се загрее фурната.
- 4.
Втасалият хляб се слага в нагорещения съд, затваря се с капака и се пече 30 мин. Отваря се капака и ако не е добре зачервен, хлябът се допича още 10 - 15 мин. Охлажда се леко върху решетка и се поднася топъл.