Начало За нас Реклама Контакти

Хрупкав хляб с кашкавал и мащерка

Снимка за Хрупкав хляб с кашкавал и мащерка
100
Време за приготвяне: 100 минути + 12 часа за втасване
II
Степен на трудност - Средна

Смолистият аромат на мащерката е изключително подходящ за току-що изваден от фурната мек хляб. 

СъставНеобходими продукти за 1 хляб

  • 600 г брашно
  • 1 ч. л. морска сол
  • ½ ч. л. суха мая
  • 150 г едро настърган кашкавал
  • 1 ч. л. листа от мащерка
  • 400 мл хладка вода 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Брашното се пресява и се разбърква със солта, маята, кашкавала и мащерката. Добавя се водата и с дървена бъркалка се разбърква на меко лепкаво тесто. Сипва се в купа, покрива се с фолио и се оставя 12 - 18 часа да втаса на стайна температура.

  • 2.

    Фурната се загрява на 250° С заедно с чугунен или керамичен съд с капак. Съдът и капакът трябва да се нагорещят добре.

  • 3.

    Втасалото тесто се сипва върху повърхност, която е добре набрашнена и се оформя на топка. Овалва се в брашното и се оставя да почине 30 - 40 мин., докато се загрее фурната.

  • 4.

    Втасалият хляб се слага в нагорещения съд, затваря се с капака и се пече 30 мин. Отваря се капака и ако не е добре зачервен, хлябът се допича още 10 - 15 мин. Охлажда се леко върху решетка и се поднася топъл.

  •  
Февр. 2015
Още подобни рецепти
Коментари