Хляб-венец с розмарин и пшеничен зародиш
Пшеничният зародиш не е често срещана добавка в хлябовете, но заедно с розмарина дава на този ефектно оформен венец специфичен аромат и вкус.
СъставНеобходими продукти за 1 хляб
- 3 с. л. пшеничен зародиш
- 300 мл вода
- 1 с. л. мед
- 30 г прясна мая
- 500 г бяло пшенично брашно
- 100 г фино царевично брашно
- 2 с. л. зехтин
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. листенца от пресен розмарин
- 100 г пшенично брашно за доизмесване
- малдонска сол за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Пшеничният зародиш се слага в сух тиган на умерена температура и се разбърква, докато леко се зачерви. Охлажда се.
- 2.
Водата се разбърква с меда и маята, докато се разтворят. Добавя се чаша от брашното и се разбърква отново. Оставя се на стайна температура, докато се активира маята.
- 3.
Останалото пшенично брашно се пресява и се разбърква с царевичното брашно, пшеничния зародиш, розмарина и солта. В средата се прави кладенче, сипват се втасалата мая и зехтинът. Омесва се меко тесто.
- 4.
Тестото се меси, докато стане гладко и еластично, като постепенно се прибавя пшеничното брашно за доизмесване.
- 5.
Оставя се да втаса 1 час, покрито с фолио. Отново леко се омесва и се оформя на дълъг фитил. Леко се поръсва с брашно С ножица се нарязва на равни интервали на парчета с дебелина 3 см., като парчетата не се срязват до края. След всяко срязване едното парче се извива наляво, а следващото – надясно. Щом се нареже целият фитил, извива се на кръг и се поставя в тава за да втаса, докато си удвои обема – около 1 час.
- 6.
Пече се в загрята фурна на 220° С, докато се зачерви добре.