Хляб с шампанско
Освен на маята хлябът може да разчита за пухкавия си вид и на бакпулвера - смес от сода за хляб и слаба киселина - винена или лимонена, а също и на газирани напитки като пенливото вино и икономичния вариант - газирана вода. Опитайте и ще разберете, че този самун със зелени подправки и зеленчуци е също толкова мек и шуплест, както и един традиционен хляб.
СъставНеобходими продукти за 0
- 3 ч. ч. брашно
- 1 с. л. бакпулвер
- 1 ч. л. сол
- 6 с. л. нарязани зелени подправки - магданоз, босилек, розмарин, мащерка
- 1 ч. л. смлян шарен пипер
- 2 с. л. нарязани зелени маслини
- 2 с. л. червена чушка, нарязана на ситно
- 1 ч. л. мед
- 400 мл сухо пенливо вино или газирана вода
- 2 с. л. тиквени семки
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява и се смесва с бакпулвера, солта, зелените подправки, пипера, маслините и чушката. Добавя се медът и постепенно се налива пенливото вино. Разбърква се с дървена лъжица.
- 2.
Тестото се пече в намазана с масло или зехтин правоъгълна форма за кекс. Поръсва се с тиквените семки. Пече се в предварително загрята до 190° С фурна 40-50 мин., докато се зачерви добре. След като се изпече, се оставя за 5 мин. във формата, преди да се извади.
Необходимите продукти са за 1 хляб.