Хляб от лимец с квас
Хората, които предпочитат древните разновидности на пшеницата като лимеца и спелтата, стават все повече, но не само заради полезните свойства на тези зърна, а и заради вкуса и текстурата на хляба, приготвен от тях. Повече за печенето на хляб може да научите от книгата на нашия шеф-готвач Ивелина Иванова Домашен хляб.
СъставНеобходими продукти за 1 хляб
- 200 г активен квас
- 300 мл хладка вода
- 600 г пълнозърнесто брашно от лимец или спелта
- 1 ч. л. сол
Начин на приготвяне
- 1.
Квасът се разбърква с водата. Брашното се пресява, триците се връщат обратно и се смесва със солта. В средата му се прави кладенче и се сипват квасът и водата. Омесва се 6-7 мин. до меко еластично тесто. Ако има нужда, се прибавят още 50 г брашно. Слага се да почива 30 мин. в купа, поръсена с брашно и покрита с кърпа.
- 2.
Тестото се премесва 1-2 мин., покрива се и се оставя да почива 40 мин.
- 3.
Тестото отново се премесва и се оставя да почива 40 мин.
- 4.
Тестото се премесва за трети път, оформя се на кръгъл хляб, добре се овалва в брашно и се слага в намазано с мазнина панерче да втасва 2 часа.
- 5.
Втасалото тесто се обръща в загрята тавичка внимателно, за да не спадне, и се слага в загрята на 250° С фурна,. Пече се 15 мин., като през 30 сек. стените на фурната се пръскат с пулверизатор с вода 4 пъти. След това температурата се намалява на 200° С. Хлябът се допича 30 мин. или докато се зачерви добре от всички страни и при почукване по долната страна издава кух звук. Охлажда се върху решетка и се съхранява увит в памучна или ленена кърпа.