Начало За нас Реклама Контакти

Хляб от лимец с квас

Снимка за Хляб от лимец с квас
480
Време за приготвяне: 480 минути
II
Степен на трудност - Средна

Хората, които предпочитат древните разновидности на пшеницата като лимеца и спелтата, стават все повече, но не само заради полезните свойства на тези зърна, а и заради вкуса и текстурата на хляба, приготвен от тях. Повече за печенето на хляб може да научите от книгата на нашия шеф-готвач Ивелина Иванова Домашен хляб.

СъставНеобходими продукти за 1 хляб

  • 200 г активен квас
  • 300 мл хладка вода
  • 600 г пълнозърнесто брашно от лимец или спелта
  • 1 ч. л. сол

Начин на приготвяне

  • 1.

    Квасът се разбърква с водата. Брашното се пресява, триците се връщат обратно и се смесва със солта. В средата му се прави кладенче и се сипват квасът и водата. Омесва се 6-7 мин. до меко еластично тесто. Ако има нужда, се прибавят още 50 г брашно. Слага се да почива 30 мин. в купа, поръсена с брашно и покрита с кърпа.

  • 2.

    Тестото се премесва 1-2 мин., покрива се и се оставя да почива 40 мин.

  • 3.

    Тестото отново се премесва и се оставя да почива 40 мин.

  • 4.

    Тестото се премесва за трети път, оформя се на кръгъл хляб, добре се овалва в брашно и се слага в намазано с мазнина панерче да втасва 2 часа.

  • 5.

    Втасалото тесто се обръща в загрята тавичка внимателно, за да не спадне, и се слага в загрята на 250° С фурна,. Пече се 15 мин., като през 30 сек. стените на фурната се пръскат с пулверизатор с вода 4 пъти. След това температурата се намалява на 200° С. Хлябът се допича 30 мин. или докато се зачерви добре от всички страни и при почукване по долната страна издава кух звук. Охлажда се върху решетка и се съхранява увит в памучна или ленена кърпа. 

Февр. 2015
Още подобни рецепти
Коментари