Хляб, печен в саксия от Уелс

Тези хлябове в полуостровната си родина се пекат в нови негледжосани саксии, които предварително се намазват с олио и се запичат 4-5 пъти на 200° С, за по 30-40 мин.
СъставНеобходими продукти за 1 хляб
- 120 г (1 ч. ч) пълнозърнесто брашно
- 350 г (3 ч. ч.) бяло брашно
- 1 ½ ч. ч. сол
- 15 г прясна мая
- 150 мл хладко мляко
- 120 мл хладка вода
- 50 г стопено масло
- 1 с. л. нарязан пресен лук
- 1 с. л. нарязан магданоз
- 1 ч. л. нарязана прясна салвия
- 1 скилидка чесън, пресована или ½ ч.л. чесън на прах
- 1 разбито яйце за глазиране
- 1 ч. л. семена от копър за поръсване, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Намазва се с мазнина глинен съд, може и саксия, с вместимост 2 л. Бялото брашно се пресява, прибавят се солта и пълнозърнестото брашно, разбъркват се и се прави кладенче. Маята се разтваря в млякото, слага се в кладенчето, поръсва се с малко брашно, покрива се с кърпа и се оставя на топло за 15 мин.
- 2.
Прибавят се водата и маслото и се оформя тесто. Меси се 10 мин., докато стане гладко и еластично.
- 3.
Тестото се слага в намаслена купа да втасва около 80 мин., или докато си удвои обема.
- 4.
Тестото се премесва леко, прибавят се подправките, прави се на топка и се слага в глинения съд. Той трябва да се напълни до половината. Покрива се с намаслено фолио и се оставя за 30-40 мин. на топло.
- 5.
Фурната се загрява на 200° С. Втасалото тесто се намазва с яйцето, поръсва се със семената от копър и се пече 40-50 мин. Ако повърхността покафенее бързо, се покрива с алуминиево фолио. Страните на хляба трябва да порозовеят, за да може лесно да излезе от формата. Охлажда се върху решетка.