Хлебен пудинг със зелени подправки и пресен лук
Дори и да не е служил реално като плънка, този пудинг се сервира на една САЩ-вдъхновена маса като stuffing (пълнеж). Всъщност е в ролята на засищаща въглехидратна гарнитура към основното месо. Рецептата е на Кейси Ангелова от Eating, Gardening & Living in Bulgaria.
СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции
- 10 ч. ч. хляб, нарязан на кубчета със страна 1,5 см
- ½ ч. ч. магданоз, нарязан на едро
- ½ ч. ч. салвия, нарязана на едро
- 3 с. л. мащерка, едро нарязана
- 6 с. л. масло
- 4 стръка праз, нарязани на дребно
- 3 скилидки чесън, накълцани
- морска сол
- прясно смлян черен пипер
- 2 връзки пресен лук, нарязани на фини кръгчета
- 8 големи яйца, леко разбити
- 2 ч. ч. пилешки бульон
-
2 ч. ч. сметана, 20%
Начин на приготвяне
- 1.
Хлябът, магданозът, салвията и мащерката се смесват в голяма купа. 4 с. л. маслото се разтопява на умерено силен огън в голям тиган. Температурата се намалява на средна степен. Слагат се празът и чесънът и се задушават 10 - 12 мин., докато празът омекне. Прибавя се пресният лук и се задушава около 4 мин., докато омекне, но остане със свеж цвят. Зеленчуците се разбъркват с хляба и се охлаждат.
- 2.
Фурната се загрява на 165° С. Огнеупорен съд с дълбочина 5 - 7 см се намазва с масло. Яйцата, бульонът, сметаната, 2 ч. л. сол и черен пипер на вкус се разбиват с тел. Сместа се излива върху хляба и се разтръсква така, че кубчетата да се накиснат добре. Всичко се прехвърля в съда за печене, притиска се по ъглите и останалото масло се разпределя отгоре на малки парченца.
- 3.
Пече се около 1 час, докато пудингът бухне и вътрешността му се стегне. Покрива се с фолио, така че да остане топъл, докато се сервира.