Начало За нас Реклама Контакти

Хлебчета със зехтин

Снимка за Хлебчета със зехтин
90
Време за приготвяне: 90 минути
I
Степен на трудност - Лесна

Симпатичните хлебчета с хрупкава коричка и аромат на зехтин се правят лесно и със сигурност винаги ще бъдат възторжено посрещани на масата.

СъставНеобходими продукти за 12 хлебчета

  • 4 ч.ч. бяло брашно
  • 2 ч. л. сол
  • 15 г прясна мая
  • 1 ч. ч. хладка вода
  • 4 с. л. зехтин

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В купа се пресяват брашното и солта и се прави кладенче в центъра.

  2. 2.

    Маята се разтваря във водата и заедно със зехтина се слага в кладенчето и се обърква на тесто.

  3. 3.

    Тестото се изсипва върху набрашнена повърхност и се меси 8 - 10 мин., докато престане да лепне и стане гладко и еластично. Тестото се слага в намаслен съд да втаса 1 час на топло, докато удвои обема си.

  4. 4.

    След като втаса, тестото отново се премесва, разделя се на 12 парчета, които се оформят по желание.

  5. 5.

    Хлебчетата се намазват със зехтин и се оставят да втасат в намаслена тава за 20 - 30 мин. Пекат се на 200° С, докато порозовеят.

Идея:
Могат да се сложат различни зеленчуци или ядки при повторното измесване на тестото - чушки, кисели краставички, маслини, сушени домати, бадеми, лешници и пр.

Ян. 2003
Още подобни рецепти
Коментари