Хлебчета със зехтин
Симпатичните хлебчета с хрупкава коричка и аромат на зехтин се правят лесно и със сигурност винаги ще бъдат възторжено посрещани на масата.
СъставНеобходими продукти за 12 хлебчета
- 4 ч.ч. бяло брашно
- 2 ч. л. сол
- 15 г прясна мая
- 1 ч. ч. хладка вода
- 4 с. л. зехтин
Начин на приготвяне
- 1.
В купа се пресяват брашното и солта и се прави кладенче в центъра.
- 2.
Маята се разтваря във водата и заедно със зехтина се слага в кладенчето и се обърква на тесто.
- 3.
Тестото се изсипва върху набрашнена повърхност и се меси 8 - 10 мин., докато престане да лепне и стане гладко и еластично. Тестото се слага в намаслен съд да втаса 1 час на топло, докато удвои обема си.
- 4.
След като втаса, тестото отново се премесва, разделя се на 12 парчета, които се оформят по желание.
- 5.
Хлебчетата се намазват със зехтин и се оставят да втасат в намаслена тава за 20 - 30 мин. Пекат се на 200° С, докато порозовеят.
Идея:
Могат да се сложат различни зеленчуци или ядки при повторното измесване на тестото - чушки, кисели краставички, маслини, сушени домати, бадеми, лешници и пр.