Кестенови тортички
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за целувчения блат:
- 4 белтъка
- 1 щипка сол
- 1 щипка винена или лимонена киселина
- ⅔ ч. ч. захар
- за кестеновия блат:
- 6 яйца
- 1 ½ ч. ч. захар
- 1 с. л. уиски или коняк
- 300 г сварени и обелени кестени
- 1 ч. ч. смлени орехи
- за кестеновия крем:
- 2 жълтъка
- ½ ч. ч. пудра захар
- 100 г сварени и обелени кестени
- 2 ч. л. разтворимо кафе
- 3 с. л. уиски
- 100 г стопен тъмен шоколад, охладен
- 150 г меко масло
- за белия крем:
- 500 мл сметана за разбиване
- 2 с. л. уиски
- 2 с. л. пудра захар
- за гарниране:
- стопен шоколад
- цели сварени и обелени кестени
- пресни или замразени горски плодове
- 1 стрък мента
- карамел
Начин на приготвяне
- 1.
Белтъците се разбиват със солта и киселината, докато се оформят меки връхчета. Захарта се добавя постепенно, при непрекъснато разбиване, докато се получи твърд сняг. Върху хартия за печене от тестото се оформят кръгчета с диаметър 15 см. Слагат се да се пекат за около 80 мин. във фурна, загрята до 100° С.
- 2.
Жълтъците за блата се разбиват със захарта и уискито. Добавят се смлените кестени и орехи.
- 3.
Жълтъците за крема се разбиват със захарта за 3 мин. Нескафето се разтваря в 2 с. л. гореща вода и се добавя към жълтъците заедно с уискито. Маслото се разбива и към него се добавя на тънка струйка стопеният шоколад. Жълтъчената смес се добавя лъжица по лъжица в масления крем.
- 4.
Сметаната за белия крем се разбива на сняг, а после постепенно се добавят захарта и уискито.
- 5.
Сладкишите се сглобяват, като за основа се слага кръгче кестенов блат, отгоре се шприцоват кестенов и сметанов крем, поставя се целувка и отново кестенов и сметанов крем. Украсяват се по желание с цели кестени, натопени в шоколад, карамел, шоколадови фигурки, листенца от мента и горски плодове.
Извън сезона на кестените, който започва през есента, а последните са достъпни в началото на пролетта, може да използвате готови сварени и обелени плодове, които се продават в по-големите супермаркети.