Начало За нас Реклама Контакти

Кестенови тортички

Снимка за Кестенови тортички
180
Време за приготвяне: 180 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Землистият и сладък вкус на кестените е перфектен за необичайни десерти, в които присъствието на ароматен алкохол засилва приятните усещания от бодливите плодове.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за целувчения блат:
  • 4 белтъка
  • 1 щипка сол
  • 1 щипка винена или лимонена киселина
  • ⅔ ч. ч. захар
  • за кестеновия блат:
  • 6 яйца
  • 1 ½ ч. ч. захар
  • 1 с. л. уиски или коняк
  • 300 г сварени и обелени кестени
  • 1 ч. ч. смлени орехи
  • за кестеновия крем:
  • 2 жълтъка
  • ½ ч. ч. пудра захар
  • 100 г сварени и обелени кестени
  • 2 ч. л. разтворимо кафе
  • 3 с. л. уиски
  • 100 г стопен тъмен шоколад, охладен
  • 150 г меко масло
  • за белия крем:
  • 500 мл сметана за разбиване
  • 2 с. л. уиски
  • 2 с. л. пудра захар
  • за гарниране:
  •  стопен шоколад
  •  цели сварени и обелени кестени
  •  пресни или замразени горски плодове
  • 1 стрък мента
  •  карамел

Начин на приготвяне

  • 1.

    Белтъците се разбиват със солта и киселината, докато се оформят меки връхчета. Захарта се добавя постепенно, при непрекъснато разбиване, докато се получи твърд сняг. Върху хартия за печене от тестото се оформят кръгчета с диаметър 15 см. Слагат се да се пекат за около 80 мин. във фурна, загрята до 100° С.

  • 2.

    Жълтъците за блата се разбиват със захарта и уискито. Добавят се смлените кестени и орехи.

  • 3.

    Жълтъците за крема се разбиват със захарта за 3 мин. Нескафето се разтваря в 2 с. л. гореща вода и се добавя към жълтъците заедно с уискито. Маслото се разбива и към него се добавя на тънка струйка стопеният шоколад. Жълтъчената смес се добавя лъжица по лъжица в масления крем.

  • 4.

    Сметаната за белия крем се разбива на сняг, а после постепенно се добавят захарта и уискито.

  • 5.

    Сладкишите се сглобяват, като за основа се слага кръгче кестенов блат, отгоре се шприцоват кестенов и сметанов крем, поставя се целувка и отново кестенов и сметанов крем. Украсяват се по желание с цели кестени, натопени в шоколад, карамел, шоколадови фигурки, листенца от мента и горски плодове.

Извън сезона на кестените, който започва през есента, а последните са достъпни в началото на пролетта, може да използвате готови сварени и обелени плодове, които се продават в по-големите супермаркети.

Подходящи типове вина
Окт. 2010
Още подобни рецепти
Коментари