Кексчета с моркови
Морковите са еднакво вкусни, както на зайо-байовците, така и на двукраките такива. След тези кексчета малките разбойници ще подскачат напред-назад с още по-голям ентусиазъм, а очичките им ще греят от удоволствие.
СъставНеобходими продукти за 10 броя
- 3 яйца
- 100 г кафява или пудра захар
- 125 г стопено масло
- 2 с. л. мляко
- 1 с. л. настъргана портокалова кора
- ½ ч. ч. настъргани на едро орехи
- ½ ч. ч. фурми или стафиди
- 200 г настъргани на едро ренде моркови
- 175 г брашно
- 1 ч. л. канела
- 1 с. л. бакпулвер
- за глазурата:
- 200 г крем сирене
- 2 с. л. течен мед
- 1 с. л. настъргана портокалова кора
Начин на приготвяне
- 1.
Формичките за кексчета, хартиени капсули или чашки за крем карамел се намазват с масло и се поръсват с галета. Фурната се загрява до 200°С.
- 2.
Разбиват се заедно яйцата, захарта, маслото и млякото. Прибавят се орехите, портокаловата кора, сушените плодове и морковите.
- 3.
Брашното се пресява с бакпулвера и канелата и се разбърква с яйчената смес.
- 4.
Тестото се изсипва във формичките, но не бива да надвишава ⅔от обема им. Пече се около 20 мин. Готовите кексчета се охлаждат във формите и се изваждат.
- 5.
Крем сиренето се разбива на крем с меда и портокаловата кора. Кексчетата се намазват с глазурата и се украсяват с плодовете и ядките.