Кексчета с дюли
СъставНеобходими продукти за 15 броя
- 500 г дюли
- 2 с. л. лимонов сок
- ½ ч. ч. захар
- ½ ч. ч. мед
- 1 резен пресен джинджифил, по желание
- за тестото:
- 1 с. л. масло
- 3 яйца
- 1 ч. ч. захар
- 120 мл олио
- 1 ч. л. фино настъргана лимонова кора
- 1 ч. л. ванилена есенция
- 2 ч. ч. брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 100 г заквасена сметана
Начин на приготвяне
- 1.
Дюлите се нарязват на кубчета. Заливат се с 2 ч. ч. вода, добавят се лимоновият сок, медът, захарта и настърганият джинджифил и се варят на умерен огън около 20 мин. Плодовете се отцеждат, а сиропът се запазва.
- 2.
Дъното и стените на формичка за печене на мъфини се намазват обилно с маслото и вътре се разпределят дюлите.
- 3.
Яйцата се разбиват със захарта, докато станат на пухкава светла пяна. Бавно се добавя олиото, слагат се ванилената захар и лимоновата кора.
- 4.
Брашното се пресява с бакпулвера и половината се добавя бавно към яйчната смес, като се разбърква с шпатула. Слага се разбърканата заквасена сметана, разбърква се и добавя останалата брашнена смес.
- 5.
Сместа се разпределя във формичките. Пече се 20 - 25 мин. в загрята фурна на 170° С, докато кексчетата се зачервят добре и се отделят от страните на формата. Оставят се 3 мин. да се охладят леко и се обръщат.
- Когато се охладят напълно, може да се отрежат капачетата и да се сиропират със запазения сироп.