Начало За нас Реклама Контакти

Кексчета с дюли

Снимка за Кексчета с дюли
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Мъфините са благодатни за всякакви опити с различни комбинации от продукти. В този експеримент дюлите са вкусният и ароматен обект на изследване.

СъставНеобходими продукти за 15 броя

  • 500 г дюли
  • 2 с. л. лимонов сок
  • ½ ч. ч. захар
  • ½ ч. ч. мед
  • 1 резен пресен джинджифил, по желание
  • за тестото:
  • 1 с. л. масло
  • 3 яйца
  • 1 ч. ч. захар
  • 120 мл олио
  • 1 ч. л. фино настъргана лимонова кора
  • 1 ч. л. ванилена есенция
  • 2 ч. ч. брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 100 г заквасена сметана

Начин на приготвяне

  • 1.

    Дюлите се нарязват на кубчета. Заливат се с 2 ч. ч. вода, добавят се лимоновият сок, медът, захарта и настърганият джинджифил и се варят на умерен огън около 20 мин. Плодовете се отцеждат, а сиропът се запазва.

  • 2.

    Дъното и стените на формичка за печене на мъфини се намазват обилно с маслото и вътре се разпределят дюлите.

  • 3.

    Яйцата се разбиват със захарта, докато станат на пухкава светла пяна. Бавно се добавя олиото, слагат се ванилената захар и лимоновата кора.

  • 4.

    Брашното се пресява с бакпулвера и половината се добавя бавно към яйчната смес, като се разбърква с шпатула. Слага се разбърканата заквасена сметана, разбърква се и добавя останалата брашнена смес.

  • 5.

    Сместа се разпределя във формичките. Пече се 20 - 25 мин. в загрята фурна на 170° С, докато кексчетата се зачервят добре и се отделят от страните на формата. Оставят се 3 мин. да се охладят леко и се обръщат.

  • Когато се охладят напълно, може да се отрежат капачетата и да се сиропират със запазения сироп. 
Подходящи типове вина
Февр. 2015
Още подобни рецепти
Коментари