Кекс с конфитюр и орехи
Сладката, които живеят в тъмния шкаф на вероятно всяко българско домакинство, не може да се сравняват с пресните плодове. Но и не трябва - те имат различен вкус и аромат, държат се по различен начин при готвене и са незаменими при печенето на вкусни пухкави кексове.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 3 яйца
- 180 г фина кристална захар
- 125 мл олио от гроздови семки или слънчогледово
- 250 г кисело мляко
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 1 пакетче ванилена захар
- 200 г вишни, череши или смокини от сладко, отцедени от сиропа
- 220 г брашно
- 100 г орехи, едро смелени
- 1 ч. л. масло
- 2 с. л. смляна галета
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцата се разбиват със захарта на гъст бял крем на бързи обороти за 3 мин. На тънка струя се прибавя олиото.
- 2.
Киселото мляко се разбърква със содата.
- 3.
При яйцата се слагат ванилената захар и сладкото, като се разбърква с бъркалка. Прибавя се половината от пресятото брашно с бакпулвера, разбърква се, сипва се половината от киселото мляко, разбърква се, и пак се добавят брашно и мляко последователно. Накрая се слагат орехите.
- 4.
Сместа се сипва във форма за кекс, намазана с масло и поръсена с галета. Пече се в загрята фурна на 180° С 25-30 мин.
- 5.
Кексът се обръща да се охлади върху решетка. Още горещ се поръсва с пудра захар.