Кекс с канела и вишни
Канелата и вишните имат особено връзка помежду си - деликатно променят ароматите си, когато се смесят, и едновременно ги засилват. Когато приготвите, този уханен кекс, ще разберете точно какъв е описаният ефект.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- 260 г брашно
- 1 пакетче бакпулвер
- 230 г фина кристална захар
- ½ ч. л. сода бикарбонат
- 1 ч. л. канела
- 125 г меко масло
- 250 г кисело мляко
- 3 яйца
- 1 с. л. коняк или уиски
- 1 ч. ч. пресни или замразени вишни, добре отцедени
- 1 ч. л. масло за формата
- 2 с. л. галета
- за глазиране:
- 50 г тъмен шоколад
- 50 г бял шоколад
- 100 г пресни плодове
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява с бакпулвера. Разбърква се със захарта, содата и канелата. Прибавя се мекото масло и се стрива на фини трохи.
- 2.
Яйцата се разбиват и се смесват с млякото. Сипват се в брашнената смес и се разбъркват, докато тестото стане хомогенно. Слагат се конякът и вишните.
- 3.
Формата се намазва с маслото и се поръсва с галетата. Сипва се тестото и се пече в загрята фурна на 170° С около 40 мин. Обръща се да се охлади върху решетка.
- 4.
След като изстине се залива със стопения тъмен шоколад. Поръсва се с едро настъргания бял шоколад и пресните плодове.