Кекс с бадеми и амарето
Когато в пухкав маслен кекс се добавят ядки, първичните емоции, предизвикани от ароматни лакомства, много лесно могат да вземат връх над социално приемливото поведение и всеки е заплашен от присъдата да бъде обявен за ненаситен лакомник.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- 200 г масло
- 100 г пудра захар
- 6 яйца
- 2 пакетчета ванилена захар
- 2 с. л. амарето или бадемов ликьор
- 270 г брашно
- 1 пакетче бакпулвер
- 100 г запечени бадеми, нарязани
- 160 г фина кристална захар
- 1 ч. л. масло за формата
- 2 с. л. галета за формата
- за глазурата:
- 3 с. л. пудра захар
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 с. л. нарязани бадеми и чипс от кокосов орех за украса
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се разбива с пудрата захар, прибавят се един по един жълтъците и ванилената захар. Слага се амаретото.
- 2.
Брашното се пресява с бакпулвера и се разбърква с бадемите.
- 3.
Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг и постепенно се прибавя кристалната захар, докато се получи твърд сняг.
- 4.
Към маслената смес се сипва ⅓ от брашното, разбърква се, сипва се ⅓ от белтъците и така още 2 пъти, докато свършат двете смеси.
- 5.
Форма за кекс се намазва с масло и се поръсва с галета. Сипва се тестото и се пече около 40 мин. на 170° С. Обръща се да се охлади върху решетка.
- 6.
За глазурата пудрата захар се разбърква с лимоновия сок и се залива кексът. Поръсва се с бадемите и кокосовия чипс.