Кекс-цвете с швепс
СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции
- 4 яйца
- 200 г пудра захар
- 125 мл олио от гроздови семки
- 200 мл швепс портокал или мандарина
- 260 г брашно
- 1 пакетче бакпулвер
- 2 с. л. тъмно какао
- 1 ч. л. меко масло
- 2 с. л. прясно смляна галета
- какаова глазура:
- 30 г какао
- 2 с. л. прясно мляко
- 3 с. л. пудра захар
- 60 г масло
- 2 с. л. карамелизирани орехи за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцата се разбиват със захарта на средни обороти за 4 мин. На тънка струя се прибавя олиото.
- 2.
Брашното се пресява с бакпулвера.
- 3.
В яйчната смес се сипва ⅓ от брашното, разбърква се с шпатула, налива се 1/3 от швепса, разбърква се, пак ⅓ от брашното, ⅓ от швепса и отново брашно и швепс.
- 4.
Половината от сместа се обърква с пресятото какао.
- 5.
Кръгла висока форма за кекс се намазва с маслото и се поръсва с галетата.
- 6.
За да се получи ефектът на цвете на дъното на формата се сипват 2 с. л. от бялата смес. Точно в центъра на бялото петно се слагат 2 с. л. от кафявата смес. Отново точно в центъра на кафявата се сипва бяла и така докато свърши сместа. Формата не бива да се запълва повече от ⅔ от височината.
- 7.
Ако остане от сместа, може да се да се изпече във форми за мъфини или чашки за кафе, намазани с масло и поръсени с галета.
- 8.
Пече се на 180° С около 40 мин., докато клечка забодена в центъра излезе чиста.
- 9.
За глазурата всички продукти се слагат да заврат на тих огън при непрекъснато разбъркване за минута. С горещата глазура се залива кексът. Може да се поръси с карамелизирани орехи и шамфъстък.