Кейк с цели ябълки
СъставНеобходими продукти за 8-10 порции
- 7-8 ябълки
- за плънката на ябълките:
- 5 с. л. захар
- 1 ½ с. л. канела
- 1 ½ ч. ч. орехи, едро счукани
- 2 с. л. стафиди или нарязани сушени кайсии
- 90 г краве масло
- за блата:
- 4 яйца
- 1 ч. ч. захар
- 1 ч. ч. брашно
- 1 бакпулвер
- 1 ванилия
- за блата:
- 4 яйца
- 1 ч. ч. захар
- 1 ч. ч. брашно
- 1 бакпулвер
- 1 ванилия
- за гарниране:
- пудра захар
- кокосови стърготини
Начин на приготвяне
- 1.
Ябълките се обелват и се почистват от семките, но трябва да останат цели. Подреждат се в кръгла тефлонова форма.
- 2.
Смесват се всички продукти за пълнежа без маслото и ябълките се напълват. Върху всяка ябълка се слага по парче масло.
- 3.
Напълнените плодове се пекат 30 - 40 мин. в предварително загрята на 180° С фурна, докато поомекнат и водата се изпари. Ябълките остават само на карамел, получен от маслото и захарта в пълнежа.
- 4.
Към края на печенето на ябълките се приготвя тестото. Яйцата се разбиват със захарта и ванилията. Добавят се пресетите заедно брашно о бакпулвер и се разбърква.
- 5.
Изпечените ябълки се заливат с тестото. Сместа трябва леко да покрие ябълките. Пече се на 180° С още 30 - 40 мин. до готовност. Веднага се обръща внимателно и се поръсва с пудра захар и кокосови стърготини.
ИДЕЯ: Ако предпочитате по-сочен блат, преди да обърнете сладкиша, леко го сиропирайте със захарен сироп.