Начало За нас Реклама Контакти

Катми с гъби на фурна

Снимка за Катми с гъби на фурна
150
Време за приготвяне: 150 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Катмите са обичана и всепризната закуска. Поднесени с тази гъбена плънка обаче, чудесно биха допълнили трапезата като предястие - много вкусно и по-различно.

СъставНеобходими продукти за 4-6 порции

  1. за катмите:
  2. 2 ч. ч. брашно
  3. 10 г прясна мая
  4. 1½ ч. ч. вода
  5. 1 яйце
  6. 1 ч. ч. прясно мляко
  7. ½ ч. л. морска сол
  8. за пълнежа:
  9. 500 г печурки или други гъби, нарязани на тънки ивички
  10. 1 с. л. сушени манатарки
  11. 2 стръка пресен лук, ситно нарязан
  12. 2 с. л. масло
  13. 1 ч. л. брашно
  14. 1 ч. л. листа от прясна мащерка
  15. 2 с. л. магданоз
  16. 200 г кашкавал за запичане
  17.  сол и черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маята се разтваря в млякото. Брашното се пресява, смесва се със солта и в центъра му се прави кладенче. Сипват се разтворената мая, яйцето и водата. С дървена лъжица се разбърква на рядко тесто. Оставя се да втаса 90 мин. или докато се покрие с мехурчета.

  2. 2.

    За пълнежа манатарките се заливат с 200 мл вряща вода и се оставят да постоят 20 мин. Нарязват се на ситно, а бульонът се запазва.

  3. 3.

    Маслото се сгорещява и се слагат всички нарязани гъби и лукът. Разбъркват се, докато се изпари водата, която отделят. Прибавя се брашното, разбърква се и се налива бульонът от гъбите. Подправя се със сол и пипер на вкус. Слагат се магданозът и мащерката. Разбърква се, докато се сгъсти.

  4. 4.

    Сач или тиган с незалепващо покритие се нагорещява и се намазва с масло или олио. Сипва се по черпак от втасалото тесто. Тестото се разнася по тигана с гърба на лъжица. Изпичат се катми от двете страни.

  5. 5.

    Всяка катма се намазва със соса и се поръсва с малко кашкавал, завива се на руло и се поръсва с останалия кашкавал. Запичат се, докато кашкавалът се стопи. Поднасят се горещи.
     


Подходящи типове вина
Юли 2013
Още подобни рецепти
Коментари