Катми с гъби на фурна
Катмите са обичана и всепризната закуска. Поднесени с тази гъбена плънка обаче, чудесно биха допълнили трапезата като предястие - много вкусно и по-различно.
СъставНеобходими продукти за 4-6 порции
- за катмите:
- 2 ч. ч. брашно
- 10 г прясна мая
- 1½ ч. ч. вода
- 1 яйце
- 1 ч. ч. прясно мляко
- ½ ч. л. морска сол
- за пълнежа:
- 500 г печурки или други гъби, нарязани на тънки ивички
- 1 с. л. сушени манатарки
- 2 стръка пресен лук, ситно нарязан
- 2 с. л. масло
- 1 ч. л. брашно
- 1 ч. л. листа от прясна мащерка
- 2 с. л. магданоз
- 200 г кашкавал за запичане
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се разтваря в млякото. Брашното се пресява, смесва се със солта и в центъра му се прави кладенче. Сипват се разтворената мая, яйцето и водата. С дървена лъжица се разбърква на рядко тесто. Оставя се да втаса 90 мин. или докато се покрие с мехурчета.
- 2.
За пълнежа манатарките се заливат с 200 мл вряща вода и се оставят да постоят 20 мин. Нарязват се на ситно, а бульонът се запазва.
- 3.
Маслото се сгорещява и се слагат всички нарязани гъби и лукът. Разбъркват се, докато се изпари водата, която отделят. Прибавя се брашното, разбърква се и се налива бульонът от гъбите. Подправя се със сол и пипер на вкус. Слагат се магданозът и мащерката. Разбърква се, докато се сгъсти.
- 4.
Сач или тиган с незалепващо покритие се нагорещява и се намазва с масло или олио. Сипва се по черпак от втасалото тесто. Тестото се разнася по тигана с гърба на лъжица. Изпичат се катми от двете страни.
- 5.
Всяка катма се намазва със соса и се поръсва с малко кашкавал, завива се на руло и се поръсва с останалия кашкавал. Запичат се, докато кашкавалът се стопи. Поднасят се горещи.