Каша от коприва с яйца и орехи
Вероятно това е рецептата (с вариации спанак и лапад), заради която повечето деца ненавиждат тези листни зеленчуци. "Яж, бабиното, има много желязо!" - този рефрен сигурно ви е познат. Но щом сте се спрели на тази страница, значи сте преодолели неприятните усещания от детството и сте готови да пробвате отново. Или пък сте от малцината, които и в крехка възраст са яли с удоволствие тези наистина полезни храни."
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг коприва
- 1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
- 125 г масло
- 60 г брашно
- 100 г орехови ядки, едро смлени
- 4 яйца
- 1 ч. л. сол
Начин на приготвяне
- 1.
Копривата се измива добре и се попарва за 3-5 мин. във вряща подсолена вода. Изцежда се и се нарязва.
- 2.
Маслото се разтопява и в него се запържва лукът, прибавя се брашното, копривата и се залива с гореща вода (около 800 мл). Бърка се докато се получи умерено гъста каша. Слагат се орехите и кашата се оставя да поври 5 минути. Подправя се на вкус с лимонов сок и пипер.
- 3.
Готовата каша се изсипва в тава, отгоре се чукват яйцата и се слагат във фурната да се забулят.