Картофени кюфтета с грах
Картофените кюфтета са истинско лакомство и лесно може да се приготвят с различни допълнителни продукти. В тази рецепта това са грахът, целината и морковите.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 1 кг картофи
- 250 г грах
- 1 морков
- ½ глава целина
- 1 с. л. нарязан на ситно магданоз
- 100 г ориз
- 4 с. л. галета
- 1 с. л. грис
- 100 мл олио
- 7 яйца
- 25 г масло
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се сваряват, обелват се и като изстинат, се настъргват на едро ренде.
- 2.
Морковът и целината се нарязват на малки кубчета и се задушават в съвсем малко вода до омекване. Оризът се сварява в 200 мл подсолена вода.
- 3.
Всички зеленчуци се смесват. Към тях се прибавят магданозът, едно яйце, 1 супена лъжица галета, сол и черен пипер. Сместа се омесва добре като кайма за кюфтета и се оставя да престои половин час.
- 4.
От сместа се оформят 6 големи кюфтета, овалват се в галета и грис, сплескват се леко и се изпържват в силно нагорещеното олио.
- 5.
Яйцата се изпържват на очи в маслото.
- 6.
Кюфтетата се поднасят гарнирани с прясна салата и по едно яйце.