Карамелов пудинг с кафе и фурми
Ароматен, лепкав и сладък, този разточителен на вкусове пудинг съчетава едни от емблематичните продукти на тропиците - тонизиращото кафе, захарните фурми и упойващите ориенталски подправки. Хармонията е невероятна!
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 100 г меко масло
- 1 ч. ч. кафява или пудра захар
- 2 яйца
- 1 ч. ч. брашно
- 1 с. л. бакпулвер
- 200 мл студено кафе еспресо
- 200 г фурми, почистени от костилките
- 1 щипка канела
- 1 щипка карамфил
- 1 щипка бахар
- за карамеловия сос:
- 1 ч. ч. кафява захар
- 100 г масло
- 1/2 ч. ч. сметана
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се разбива със захарта на крем. Добавят се яйцата едно по едно, подправките и фурмите. Сипва се половината брашно, пресято с бакпулвера. Добавя се кафето малко по малко и се слага останалото брашно. Тестото се сипва във формички за мъфини или форма за торта. Изпича се във фурна загрята до 180° С за около 30 мин.
- 2.
Изстиналият сладкиш се нарязва на квадрати.
- 3.
Карамеловият сос се приготвя, като се смесят захарта, маслото и сметаната, а сместа се загрее на умерен огън. Разбърква се, докато се получи сос със светлокафяв цвят. Сервира се със сметана или сладолед.
Препоръчани напитки: порто тауни; кафеен ликьор; шотландско уиски; тъмен отлежал ром; тъмна бира