Карамелизирана тиква с хрупкава коричка
Печената тиква се радва на голяма популярност, затова сме сигурни, че тази осъвременена рецепта за приготвянето й ще ви заинтригува. В това предложение есенният плод е допълнен с изключително вкусна коричка, карамел и локум.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 400 г мускатова тиква (тип цигулка)
- 4 с. л. кафява захар
- 1 ч. л. краве масло
- 1 с. л. коняк, ром или уиски
- за коричката:
- 60 г меко краве масло
- 3 с. л. кафява или пудра захар
- 5 с. л. брашно
- ½ ч. л. канела
- 4 с. л. обелен шамфъстък или орехи
- 3 парчета цветен локум, нарязани на малки кубчета
Начин на приготвяне
- 1.
Тиквата се нарязва на кръгли парчета с дебелина 1 см.
- 2.
Маслото се слага в тиган на котлона заедно с кафявата захар и коняка. Когато захарта се разтопи, се прибавят парчетата тиква, за да се карамелизират леко от всички страни. Изваждат се и се поставят в тавичка върху хартия за печене.
- 3.
Коричката се приготвя, като брашното се смесва със захарта и канелата и се стрива на трохи с маслото. Прибавят се нарязаните ядки и локумът. Сместа се разпределя върху парчетата тиква и те се слагат да се запекат за 25 мин. на 180ºС. Поднасят се с бита сметана или сладолед.
Вариации - *Опитайте с дюли или ябълки.