Какаов сладкиш
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино
Когато какаото и ядките се срещнат в десерт, все едно всичко наоколо притихва и замръква, за да останат само невероятното топло ухание и предчувствието за първата вълшебна хапка.
СъставНеобходими продукти за 12 порции
- 60 г какао
- 250 г масло
- 4 яйца
- 50 г фина кристална захар
- 400 г брашно с набухватели
- 1 ч. л. ванилена захар
- 1 щипка сол
- 1 ч. ч. едро нарязани лешници или орехи
- за глазурата:
- 60 мл врящо прясно мляко
- 60 г меко масло
- 3 с. л. какао
- 1 ч. л. разтворимо кафе
- 350 г пудра захар
- 100 г запечени лешници и филирани бадеми, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се стопява и се разбърква с какаото.
- 2.
Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се маслено-какаовата смес на тънка струя. Сипват се пресятото брашно, ванилената захар, солта и ядките. Сместа се сипва в тавичка и се пече около 50 мин. в загрята фурна на 170° С.
- 3.
За глазурата всички съставки се разбъркват заедно на кремообразна смес и изпеченият сладкиш се залива веднага. Поръсва се с ядките, нарязва се и се сервира.
Подходящи типове вина
Май 2014
Още подобни рецепти
Коментари