Кайсиев чийзкейк
Чийзкейкът е един от най-подходящите десерти за лятото – лек, освежаващ и фин. Ние ви го поднасяме с вкуса и аромата на сочни кайсии и ви съветваме да не пропускате да си доставите това изкусително кулинарно удоволствие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 200 г натрошени маслени бисквити
- 100 г меко масло
- 500 г зрели пресни кайсии или отцедени, от компот
- 600 г обезсолено сирене дунавия или крем сирене
- 4 яйца
- 1 ч. ч. захар
- 1 ч. л. есенция ванилия
- 150 г конфитюр от кайсии
- 20 мл ром или коняк
- 50 мл кайсиев нектар
Начин на приготвяне
- 1.
Фурната се загрява до 170°С. Бисквитите се натрошават и се смесват с мекото масло. Сместа се притиска по дъното и стените на форма с подвижни стени, застлана с хартия за печене.
- 2.
Кайсиите се нарязват на едро. Разбиват се сиренето и захарта. Прибавят се ванилията и всички яйцата. Разбива се на бавна скорост. Слагат се кайсиите. Сместа се разбърква и се изсипва в кората. Пече се около 1 час.
- 3.
Охлажда се 15 мин., освобождава се от формата и се охлажда напълно.
- 4.
Приготвя се глазурата, като конфитюрът се загрява на слаб огън заедно с нектара и алкохола. Сгъстява се, пасира се и се изсипва върху сладкиша, заглажда се и се охлажда.