Кадифен ябълков сладкиш
Да, продуктите в тази рецепта са доста, но изобилието си казва думата и резултатът е невероятен, кадифен и вкусен. Екипът на "Меню" застава с две ръце, въоръжени с вилички, зад тези думи.
СъставНеобходими продукти за 8
- за тестото:
- 1 ч. ч. пшенично брашно
- 1 с. л. царевично брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- 1 ч. ч. пудра захар
- 2 яйца
- 3 с. л. разтопено масло
- 4 с. л. кисело мляко
- ½ ч. л. сода бикарбонат
- за плънката:
- 4 ароматни ябълки Златна превъзходна
- 4 с. л. захар
- 1 с. л. масло
- 2 с. л. нишесте
- 1 ч. л. настъргана кора от лимон
- 1 пръчка канела, по желание
- 2 с. л. лимонов сок
- 400 мл ябълков сок
- 200 мл сметана за разбиване
- 2 с. л. сладко от горски плодове за гарниране
- 20 г бял шоколад за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се двата вида брашно и бакпулверът. Яйцата се разбиват със захарта на пяна. Добавят се киселото мляко, разбъркано със содата, маслото и лимоновата кора. Тестото се сипва в широка тавичка върху хартия за печене. Пече се на 180° С за около 20 мин. или докато леко се зачерви. Оставя се да изстине.
- 2.
Ябълките се обелват и се нарязват на малки парченца. Слагат се в загрятото масло заедно с пръчката канела и се добавят захарта, лимоновият сок и лимоновата кора.
- 3.
Докато ябълките се задушават, нишестето се разтваря в ябълковия сок и се сипва при тях. Разбърква се, докато се сгъсти. Оставя се да изстине.
- 4.
Сметаната се разбива и се добавя към половината от ябълковата плънка.
- 5.
Блатът се разрязва на две. Със сметановата плънка се слепват двете му части, а отгоре се разпределя останалата ябълкова плънка. Ако е много гъста, може да се затопли леко в микровълнова печка или на слаб огън.
Идея - нарежете блата на формички, разрежете ги на две и ги оформете като пастички.