Източни ухания
СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции
- семената от 3 шушулки кардамон
- 150 г шамфъстък, изчистен от черупките + 50 г за украса
- 100 г бадеми
- 170 г грис
- 1¼ ч. л. бакпулвер
- ¼ ч. л. сол
- 300 г меко масло
- 300 г кафява захар
- 4 средно големи яйца, на стайна температура
- кората на 1 лимон (желателно да е био)
- 1 ч. л. лимонов сок
- 2 ч. л. розова вода
- ½ ч. л. ванилова есенция
- за сиропа:
- 120 мл лимонов сок
- 100 мл розова вода
- 120 г кафява захар
- за крема:
- 200 г кисело мляко
- 200 г заквасена сметана
- 1 с. л. пудра захар
- 1 с. л. розова воза
Начин на приготвяне
- 1.
Фурната се загрява на 170° С.
- 2.
Кардамонът и бадемите се смилат на брашно, а шамфъстъкът на малко по-едри парченца. Смесват се грисът, бакпулверът и солта. Маслото и захарта се разбиват с миксер и яйцата се добавят едно по едно. Добавят се сухите съставки и се разбъркват на ръка. Слагат се лимоновата кора и сок, розовата вода и ванилията. Изсипват се в намазнена форма с диаметър 23 см и се пече 50 - 60 мин. Готовността се проверява с клечка – трябва да излезе мазна, но суха.
- 3.
Междувременно се смесват съставките за сиропа в малка тенжерка и се слага на котлона да заври. Когато захарта се разтвори, се сваля от огъня.
- 4.
Веднага след като сладкишът се извади от фурната, се залива с по-голямата част от горещия сироп. Оставя се да изстине.
- 5.
Непосредствено преди сервиране се разбъркват съставките за крема. Всяко парче се залива с малко от останалия сироп, гарнира се с 1-2 лъжици от крема и се украсява с шамфъстък.
- .
Божествени аромати ще се носят из цялата кухня дъ-ъ-ълго след това!