Италиански хляб от нахут
Типичен за Тоскана и Лигурия, този неквасен хляб е чудесен пример за разнообразието и изобретателността на традиционните регионални кухни в Италия, които са много по-интересни и вълнуващи от пицата и тирамисуто.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 мл вода
- 4 с. л. зехтин
- 200 г фино брашно от нахут
- ½ ч. л. сол
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Водата се смесва със солта и 1 с. л. от зехтина в купа. Постепенно се прибавя брашното. В тестото може да се добави малко розмарин, по желание. Покрива се с капак или фолио и се оставя най-малко 30 мин. да постои. Може да се остави за 1 нощ на хладно.
- 2.
Тавичка с незалепващо покритие с диаметър 28 см се загрява във фурната на 220 ͦС. Слага се останалият зехтин и се сипва тестото. Пече се около 20 мин., докато добре се зачерви.
- 3.
Хлябът се сервира се горещ, поръсен със сол и пипер.