Испанска тортиля
Тортилята за Испания е горе-долу онова, което е пицата за Италия – семпла, хранителна, популярна и податлива на разнообразни вариации. Всъщност класическата тортиля еспаньола е достатъчно богата на вкус и дори в най-често срещания и обикновен вариант доставя истинско удоволствие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1,5 кг картофи
- 900 г лук
- 7 яйца
- 200 г сметана
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се нарязват на тънки шайби като за чипс. Запържват се, но не трябва да почервеняват.
- 2.
Лукът се реже на полумесеци и също се запържва за кратко.
- 3.
В купа се разбиват яйцата и сметаната, след което се прибавя и лукът.
- 4.
В кръгла тава се нареждат ред картофи и ред от яйчената смес. Повтаря се три пъти по този начин. Тортилята се пече около 30 мин. в предварително загрята на 180° С фурна.