Ирландска содена питка
Хлябовете, които се приготвят със сода бикарбонат или с бакпулвер, нямат нужда от дълго месене и втасване. Правят се много бързо и са най-вкусни топли, току-що изпечени. Често в тях се добавят различни плодове, ядки и зеленчуци за обогатяване на вкуса. Тази питка се приготвя буквално за 10 мин. За да стане фина, пълнозърнестото брашно може да се замени с бяло.
СъставНеобходими продукти за 1 бр.
- 250 г пълнозърнесто брашно
- 250 г бяло брашно
- 2 ч. л. сода бикарбонат
- 2 ч. л. винена киселина (великденските кристали са винена киселина) или лимонена киселина
- 40 г масло
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. захар
- 350-400 г суроватка или 200 мл кисело мляко и 200 мл вода
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното, солта, содата, захарта и винената киселина се смесват в голяма купа. Прибавя се маслото и се стрива на трохи.
- 2.
Добавя се толкова суроватка, че да се получи меко тесто. Не се меси дълго, иначе хлябът няма да се надигне много. Ако се използва кисело мляко и вода, първо се приготвя айрян и после се прибавя към брашнената смес.
- 3.
Оформя се топка, която се сплесква и се слага върху намазана с масло тава или върху хартия за печене. С остър нож се срязва на кръст. Пече се в загрята фурна на 190°С около 40 мин. Сервира се гореща.