Инджера
Този плосък, подобен на палачинка, хляб се приготвя от ендемичната за Етиопия и Еритрея житна култура наречена теф. Поради трудното намиране на нужното брашно в България ви предлагаме алтернативна рецепта.
СъставНеобходими продукти за 6 броя
- 1 ч. ч. брашно от елда или грахам
- 1 ч. ч. бяло брашно
- ½ ч. л. сода бикарбонат
- 1 ч. л. сол
- 2½ ч. ч. газирана вода
Начин на приготвяне
- 1.
В голяма купа се смесват двата вида брашно, солта и содата. Добавя се газираната вода и се обърква на рядко тесто.
- 2.
Загрява се голям тиган с незалепващо покритие, леко се намазва с олио и се сипва черпак от сместа по краищата. Тиганът се разклаща, за да покрие сместа и центъра. Оставя се на умерен огън 1-2 мин., докато повърхността на тестото засъхне и стане на мехурчета. Пече се само от едната страна.
- 3.
Палачинките се подреждат в голяма чиния ветрилообразно, като се застъпват центровете им. Сервират се веднага.