Гюзлеме с козе сирене, лапад и левурда
Виждали ли сте как се меси, разтегля и дърпа гюзлемето? Вероятно благодарение на толкова дългите манипулации то става толкова вкусно. Но за да направите баницата с лапад и див чесън на Александър Кънев от Преди 10, ще ви свършат добра работа и готовите дърпани кори.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 връзка лапад
- 1 връзка левурда или див лук
- 600 г козе сирене
- 1 връзка пресен лук
- 2 сварени картофа (300 г)
- 4 кори за баница (точени и дърпани)
- 4 яйца
- смлян кориандър
- 50 г масло
- 20 мл олио
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне
- 1.
Лападът се изчиства от дръжките, попарва се, отцежда се в гевгир и се нарязва.
- 2.
Измитата левурда се накълцва на ситно и се добавя към натрошеното сирене заедно с лапада. Подправя се с кориандър и черен пипер на вкус.
- 3.
Пресният лук се нарязва, задушава се кратко в олиото, докато леко позавехне, и се добавя заедно с настърганите картофи към сместа, от която се оформят 4 кюфтета.
- 4.
Всяко кюфте се опакова в една кора за баница, запичат се на тиган от двете страни и се преместват в тавичка. Намазват се от двете страни с разтопено масло и се пекат 10 мин. във фурна на 200˚ С.
- 5.
Готовите пълнени гюзлемета се нарязват на парчета и се гарнират с изпържените в останалото масло яйца на очи.