Гювече с варени яйца

Тази рецепта съвсем спокойно може да попадне в категорията "фюжън за 30 минути". Тя съчетава в себе си един от основните френски сосове - бешамел, средиземноморски продукти, като пармезана и каперсите и родната кулинарна техника - печене в гювече.
СъставНеобходими продукти за 4
- 8 сварени яйца
- 1 с. л. масло
- 1 с. л. брашно
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 2 с. л. каперси или кисели краставички, нарязани на ситно
- 1 печена чушка, нарязана на ситно
- 100 г топено пушено или овче сирене
- 100 г пармезан или кашкавал
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 с. л. магданоз, нарязан на ситно
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се сгорещява и в него се слага брашното, разбърква се и се налива млякото при енергично разбъркване. Когато сосът стане хомогенен и заври, се подправя със сол и пипер на вкус. Отстранява се от огъня и се добавя магданозът.
- 2.
Яйцата се нарязват на кръгчета и се разпределят в гювечета или в топлоустойчиви купички. Върху тях се слагат по резен сирене и парченца чушка. Посипват се с каперси.
- 3.
Сосът се разпределя в гювечетата и се поръсва с настъргания пармезан или кашкавал, смесен с червения пипер. Запичат се във фурна, загрята до 200° С, за около 15 мин.