Начало За нас Реклама Контакти

Гръцка царевична пита с киселец

Снимка за Гръцка царевична пита с киселец
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Много хлорофил, много царевична скорбяла и няколко хитрини, свързани с използването й, са отличителните черти на тази гръцка рецепта. И за да стане вкусът съвсем балкански, половин кило бяло саламурено сирене намира своето достойно място в питата.

СъставНеобходими продукти за 4

  • 500 г киселец или лапад, нарязан на ситно
  • 500 г спанак, нарязан на ситно
  • 1 връзка пресен лук, нарязана на ситно
  • 1 връзка копър, нарязана на ситно
  • 1 връзка магданоз, нарязана на ситно
  • 2 ч. л. сол
  • 1 ч. ч. зехтин
  • 2 ч. ч. фино царевично брашно
  • 500 г гръцко фета сирене
  • 600 мл прясно мляко
  • 1½ ч. ч. гореща вода
  • 2  големи яйца
  • 3 с. л. зехтин за яйцата

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Смесват се киселецът, спанакът, лукът, копърът и магданозът. Поръсват се със солта, мачкат се 4-5 мин., докато си пуснат водата и се изстискват. Добавя се 1 ч. ч. зехтин, мачкат се още 3-4 мин. и се разбъркват с 1 ч. ч. от царевичното брашно и с натрошеното сирене.

  2. 2.

    Млякото се слага да заври в тенджера. Малко по малко се добавя останалото брашно при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица. Посолява се и се бърка докато се сгъсти.

  3. 3.

    Половината от царевичната каша се сипва в намаслена тава с диаметър 45 см. Отгоре се слага зелената плънка.

  4. 4.

    Останалата царевична каша се разрежда с горещата вода. Ако има нужда, се пасира и с нея се залива зелената плънка.

  5. 5.

    Яйцата се разбиват с 3-те с. л. зехтин и с тях се залива питата. Пече се около 1 час в предварително загрята на 190° С фурна.

Подходящи типове вина
Юни 2010
Още подобни рецепти
Коментари