Гръцка царевична пита с киселец
Много хлорофил, много царевична скорбяла и няколко хитрини, свързани с използването й, са отличителните черти на тази гръцка рецепта. И за да стане вкусът съвсем балкански, половин кило бяло саламурено сирене намира своето достойно място в питата.
СъставНеобходими продукти за 4
- 500 г киселец или лапад, нарязан на ситно
- 500 г спанак, нарязан на ситно
- 1 връзка пресен лук, нарязана на ситно
- 1 връзка копър, нарязана на ситно
- 1 връзка магданоз, нарязана на ситно
- 2 ч. л. сол
- 1 ч. ч. зехтин
- 2 ч. ч. фино царевично брашно
- 500 г гръцко фета сирене
- 600 мл прясно мляко
- 1½ ч. ч. гореща вода
- 2 големи яйца
- 3 с. л. зехтин за яйцата
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се киселецът, спанакът, лукът, копърът и магданозът. Поръсват се със солта, мачкат се 4-5 мин., докато си пуснат водата и се изстискват. Добавя се 1 ч. ч. зехтин, мачкат се още 3-4 мин. и се разбъркват с 1 ч. ч. от царевичното брашно и с натрошеното сирене.
- 2.
Млякото се слага да заври в тенджера. Малко по малко се добавя останалото брашно при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица. Посолява се и се бърка докато се сгъсти.
- 3.
Половината от царевичната каша се сипва в намаслена тава с диаметър 45 см. Отгоре се слага зелената плънка.
- 4.
Останалата царевична каша се разрежда с горещата вода. Ако има нужда, се пасира и с нея се залива зелената плънка.
- 5.
Яйцата се разбиват с 3-те с. л. зехтин и с тях се залива питата. Пече се около 1 час в предварително загрята на 190° С фурна.